keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Amazonia: ammun pandoja

Exploramassa oli utelias amerikkalainen, joka kysyi retkikuntamme jäsentemme kansallisuudet, minkä jälkeen hän heti arvasi minun olevan suomalainen, koskapa olen vaaleaverikkö. Sveitsiläinen tiesi kertoa, että suomalaisissa on enemmän blondeja kuin missään muussa kansassa ja minulta kysyttiin, onko Suomessa sitten kovin paljon blondeja. Sanoin, että on vaikea uskoa, koska vaikkapa Norjassa tai Islannissa kuvittelisi olevan enemmän vaaleita ihmisiä kuin Suomessa.

Amerikkalaiselta tipahti leuka rintaan, kun hän sai selville, että olen ensikertalainen Etelä-Amerikassa ja tullut melkein suorilta Amazoniaan. Käsitin, että olisi Etelä-Amerikkaan tutustumisen voinut helpommastakin päästä aloittaa. Sanoin, ettei minulla ole rahaa reissata monta kertaa Etelä-Amerikkaan ja varmasti ne muut kohteet tulevat säilymään, mutta Amazoniaa tuhotaan.

Jätimme Exploraman ja siirryimme läheiselle saarelle, jonka nimi oli "Yanomono", joka kuulemma tarkoittaa "veriapinaa". Minusta taas se kuulosti mustalta apinalta, koska noi "yana"-alut ketshuassa tarkoittavat mustaa. Ihmeellistä sinällään, että keskellä viidakkoa puhutaan ketshuaa. Mistä se on sinne tullut, miksi ja milloin.

Tällaisia saaria muodostuu Amazonille tämän tästä ja ne kasvavat nopeasti täyteen muurahaispuita ja muuta pöpelikköä.Yanamonolla onnistuimme näkemään ja kuulemaan röyhelökotingan lennossa. Veneestä näkyi pikkuruostekäki hyvin, sekä tavanomainen valikoima turpiaaleja. Pysähdyimme vielä toisella puolen saarta, missä paikallisella asukkaalla oli maissiviljelmä. Piti asetella askeleet tarkasti, ettei maissi lakoontuisi ja siltikin onnistuin kaatamaan yhden. Sellainen tuntuu siltä kuin olisi ampunut pandan. Köyhällä maanviljelijällä ei ollut kuin jonkinlainen katos suojana, se on tyypillinen tapa asua täällä: ikään kuin mökki ilman seiniä ja pihamaalla marssi paljon lehdenleikkaajamuurahaisia. Onnistuin vielä astumaan lehdenleikkaajamuurahaisen polulle, vaikka minua varoitettiin siitä. Mietin, miksi siitä pitää varoittaa, mutta lehdenleikkaajamuurahaiset leikkaavat paljon muutakin kuin lehtiä. No, minä tein parhaani maissintaimen korjaamiseksi.

Minulle kerrottiin lapsena, että minä olen kömpelö ja sen takia minusta tuli kömpelö. 40 vuotta sen jälkeen minun motoriikkani mitattiin ja havaittiin, etten ole sen kömpelömpi kuin muutkaan, mutta olin vain elänyt siinä uskossa sitkeästi. Amazoniassa olin vain väsynyt koko ajan.

Amazonilla en jotenkin tajunnut, kuinka iso virta se on, mutta tänään puski valtamerilaiva virtaa ylös, joten oli pakko uskoa sen olevan valtava. Varmasti on vaikeaa navigoida, koska Amazon muuttaa muotoaan jatkuvasti.

Joka tapauksessa, lähdimme eteenpäin ja tulimme Amazonin ja Napon haaraan. Toisin kuin Amazon, Napo vaikutti asutulta. Virran varrella oli jopa taloja aina silloin tällöin. Sain kuulla, että Napo on ollut muinaisista ajoista lähtien asutettu. Tällä hetkellä Napo on kiistojen kohteena öljyesiintymien takia ja tietysti Napon pohjoisrannalta on sangen kapea siivu maata ennen Putumayoa, joka on rajajoki Kolumbian kanssa. Tällä kapealla maakaistaleella on FARC-sissien kerääntymisalue. FARC harrastaa esimerkiksi turistien kidnappausta ja huumorintajuton EU luokittelee sen terroristijärjestöksi. Sille maakaistaleelle myös minä suuntasin seuraavaksi: Napolta lähtee pieni Sucusari-joki luikertelemaan kohti Putumayoa ja Kolumbiaa ja Sucusarin varrella on Explornapo.

Sucusarin suulla oli kolme iguaania paistattelemassa päivää. Olin niin keskittynyt katselemaan niitä, että missasin amerikansipin. Rantasipeihin kuuluu vain kaksi lajia koko planeetalla ja toinen on tämä meidän tuttu rantasipimme ja toista en ollut onnistunut näkemään Yhdysvalloissa. Tämä oli muuttomatkalla etelään.

Explornapon ominaisuuksiin kuuluu kesyt kyssäkurjet, oma shamaani, lääketieteellinen puutarha ja Sucusarin paras Pisco Sour (samalla tietysti Sucusarin ainoa Pisco Sour). Pisco Sour sattui olemaan suosittu porukassamme ja niinpä minäkin kumosin sellaisen. Sattui, muuten, olemaan tähän mennessä elämäni ensimmäinen ja ainoa drinkki, kertoo paljon siitä, kuinka paljon minä kulutan alkoholijuomia. Samalla myös varmasti desinfioi kaikki bakteerit mennessään.

Explornapossa on myytävänä turistikamaa, joka rahoittaa heidän projektiaan muun muassa puhtaan juomaveden roudaamisesta paikallisille intiaaniyhteisöille. Ostin korviksia sieltä ja tukaanikoristeen kotiini. Siellä oli myös "Rambo Tambo" - t-paita, joka jäi ostamatta. "Rambo" on pohjanmaalainen viljelijäsuku, kun taas "tambo" tarkoittaa majataloa tai linnoitusta ketshuassa.

Emme kuitenkaan jääneet Explornapoon, vaan kävelimme Amazon Conservatory of Tropical Studiesille eli ACTSille. Sen piti olla lähellä, mutta puoli päivää sinne saatiin jotenkin kulumaan. Kantajat kantoivat painavat matkalaukkumme. Ihmeellistä, kuinka paljon niillä on voimia kantaa. No, sinne on jouduttu kantamaan kaikki muukin, sillä ACTSin vieressä oleva Sucusarin sivuhaara on liian matala veneitä varten.

ACTS sijaitsee ns. terra firme -sademetsässä. Se on sademetsän ydin, joka jää jokien tulvien ulottumattomiin. Sen erottaa ainakin siitä, että puut ovat suurempia ja vanhempia.

Oletko koskaan ampunut pandoja reissussa?

23 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen kuuloinen reissu, elävästi pystyi kuvitella noita tapahtumia, vaikkakaan pari selventävää kuvaa ei olisi ollut pahitteeksi. Vierailu ATCS:llä antoi varmaan paljon.

    Pandoja taisin ampua viimeksi Norjassa ollessamme, kun saimme wwooffauspaikkamme muutenkin reistaavan viemärin tukkeutumaan siivoamalla todella likaisia lattioita. Keittiön katosta alkoi kummasti tipahdella vesipisaroita, ja sitten pitikin tyhjentää isäntämme kylpyvesiä kylpyhuoneen lattialta... No, homeherkkä reissuseuralaiseni sai pahoja oireita jo valmiiksi siinä talossa, eikä tuo kuulemma ollut ensimmäinen kerta kun se keittiön katto kastuu.

    VastaaPoista
  2. Onko sulla mitään kuvia näistä reissuista? Kuulostaa uskomattomilta seikkailuilta, aika pelottaviltakin välillä, ja olis kiva nähdä kuvia. Voin vain kuvitella ne hyönteisiä kuhisevat kasvistot ja villinä virtaavan veden. Nyt kun yrittää miettiä niin eipä tule pandojen ampumisia mieleen, vaikka jatkuvastihan noita sattuu.

    VastaaPoista
  3. Tämä on kivasti tarinamuotoon kirjoitettu ja varmasti ollut mahtava avaus Etelä-Amerikalle mennä suoraan Amazonille. Sen kyllä lisäisin, että kuvat olisi mahtavia :) Pandajuttua en tajunnut, käyn varmaan vähän hitaalla :D
    Mielenkiintoista noi faktat rajalta ja sissijärjestöstä.

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä muiden kanssa, kuvat olisivat varmasti huikeaa katseltavaa! Kuinka kauan olitte reissussa? Ja helpottiko väsymys jossain vaiheessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kun kamerani hajosi, niin ei ole kuvia. Ei, olin väsynyt ja sairas Suomeen asti ja vielä Suomessa.

      Poista
  5. Amazon pitäisi kyllä päästä joskus näkemään. Se, kuten niin moni muukin paikka muuttunee jos ei ole jo muuttunut, kun ihminen tai ilmastonmuutos jyllää ympäriinsä. Kuvia mäkin olisin toivonut tarinan täydennykseksi.

    VastaaPoista
  6. Varmasti aivan ainutlaatuinen paikka maan päällä :)! On vaikeaa kuvitellakaan, miltä tuntuu olla tuollaisessa paikassa. En usko, että itse ikinä eksyn tuohon maailmankolkkaan, mutta kaikennäköisten luontodokumenttien (ja nyt blogikirjoitusten) katseleminen sieltä on todella mielenkiintoista :).

    VastaaPoista
  7. Kuvia please :) Amazonia olisi mielenkiintoinen! Varsinkin eläimistö.
    Ei yhtään minun paikka kuitenkaan. Pysyttelen mieluummin täällä pohjoisissa hyttysmetsissä, kuin tuolla missä "vaara vaanii joka puun takana" :D

    VastaaPoista
  8. Nyt meni kyllä vähän ohi, tuo pandajuttu.
    Taitaa jotenkin liittyä veteen ja viemäreihin tuosta ensimmäisestä kommentista päätellen, mutten jaksa ruveta nyt sitä netistä etsimään :-(
    Tuo sairaana oleminen, vastauksen kuvien puuttumiseen, hiukan tuollaisistä syistä jätän extreme-luontokokemukset väliin.

    VastaaPoista
  9. Harmi että kamera hajosi... Kuvat olisivat tuoneet juttuun vielä sopivaa extraa. Nyt jäi mielikuviksen varaan :)

    VastaaPoista
  10. Harmi ettei reissusta ollut kuvia, olisivat olleet mukava lisä kivaan juttuun. Mulla myös meni tuo pandajuttu vähän ohi? :D
    Amazonia oli varmasti mahtava paikka aloittaa Etelä-Amerikan reissu!

    VastaaPoista
  11. Voi Amazon, päästäpä joskus sinne! Ja tuo maissintähkä, ymmärrän hyvin viittauksesi pandan ampumiseen. Ei nyt tule mieleen äkkiseltään, mutta varmasti olen joskus kokenut samanlaisen tunteen jotain toilaillessa, jolla jollekin toiselle on suuri merkitys. Jotenkin muuten tuli tarina kahlitusta norsusta mieleen tuosta, että sinulle on sanottu olevasi kömpelö. Norsu kahlitaan jalastaan kettingillä puukeppiin pienenä, jolloin se ei pääse sen vuoksi karkaamaan. Aikuisena se ei enää ees yritä, koska ei usko pystyvänsä, vaikka voimat riittäisivät monin kerroin vapautumiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, joku ymmärtää, mitä tarkoitan pandojen ampumisella....

      Poista
    2. Vau, joku ymmärtää, mitä tarkoitan pandojen ampumisella....

      Poista
  12. Harmi, että kamera oli hajalla! Olis ollut mielenkiintoista nähdä kuvia tuolta. Pandan ampumisjuttua en tajunnut, oon kai vähän hidas :D

    VastaaPoista
  13. Hieno kirjoitus, kiitos siitä. Hirveää ajatella, miten Amazonia tuhotaan ja sinne pitäisi siksi mennä pikimmiten...

    VastaaPoista
  14. Yritin miettiä, milloin itse olisin tuhonnut toiselta "pandan". Toivottavasti en ole sitä tehnyt. Joskus autoilleessa olen pelännyt tien reunojen vuohia, possuja ja muita hyötyeläimiä, joilla korvaamaton arvo omistajalleen. Joskus olen kelannut, paljonko pitäisi vaikka vahingossa yli ajetusta possusta maksaa.

    Kuinka mielelläni olisin minäkin nähnyt kuvia, mutta minkä sille voi, että tekniikkaa pettää.

    VastaaPoista
  15. Valtamerilaiva amazoniassa - HUH! Vaikea kuvitellakkaan kuinka suuresta virrasta on kysymys.
    Olisi kyllä mahtia nähdä vielä joskus ihan omin silmin!

    VastaaPoista
  16. Amazon on varmasti yksi niistä kohteista, minne matkustaa maksimissaan kerran elämässään, Etelä-Amerikan saavuttaminen kun on niin hidasta Suomesta. Itellä tulee kyllä ammuttua pandoja useinkin, sen verran kova olen toheltamaan niin kotona kuin myös reissussakin.

    VastaaPoista
  17. Multakin meni ohi pandajuttu, vaikka sitä tavallaan selvensitkin. En siis oikein voi vastata kysymykseesi. :D

    VastaaPoista
  18. Hyvä olisi perustelusi Amazonin valinnalle matkakohteeksi. Minä olisin varmasti ollut han hajalla kameran hajoamisesta tällaisessa mielettömässä kohteessa, joka varmasti kuhisee kuvattavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amazonas oli ollut minulla sankolistalla jo pitkään, koska se on maailman viidakoista äärimmäisin. Sitä äärimmäisyyttä kuvasti lapsena lukemani eläinkirja, jossa esitettiin, että siellä eläisi karmiva sacha runa eli jonkinlainen isojalka.
      Etelä-Amerikan viidakot olivat siksi enemmän kuin esimerkiksi jotkin Kongon viidakot.
      Sitä paitsi, Etelä-Amerikka oli jatkoa Pohjois-Amerikalle. Tunsin jossain määrin nearktisia lintusukuja ja ajattelin, että niille tulisi kivasti jatkoa Etelä-Amerikasta. Nearktiset linnut ovat taas jännästi meikäläisten lintukirjojen sivuilla erityismainintoina ja pikkukuvina ja kun niitä on lukenut lapsesta asti, sellaiset värikkäät linnut ovat kiehtoneet. Etelä-Amerikka siis tarjosi jatkoa jo oppimalleni.

      Poista
  19. Onhan tuo Amazonian seutu sellaisia alueita, mitkä olisi omin silmin nähtävä ja koettava. Aluehan on niin laaja, että ei sitä oikein edes käsitä.

    Itse olin kiinnostunut aina maantiedosta, en biologiasta. Ikävimpiä oli vuodet koulussa, kun toinen puolisko vuodesta oli maantiedon kustannuksella biologiaa. Otti niin paljon päähän, että linnut jäi opeteltua. Rantasipin tosin tiedän, siellä olen yöpynytkin pari kertaa.

    VastaaPoista