Tänään menimme Quistocochaan bussilla sitä ainoaa tietä, mikä Iquitosista johtaa minnekään, etsimään sinilakkiarasia. Sinilakkiaranen ei suostunut näyttäytymään, mutta sen sijaan upea olkainpalokärki oli esillä, kirjava joukko tangaroita
Quistocochassa oli kuitenkin hiekkakenttä ja sinne juoksi joukko harmaapukuisia miehiä, jotka lauloivat siitä, että olisivat joku päivä vapaita ja rupesivat pitämään jonkinlaista äkseerausta siinä kentällä. Viralliseen retkikertomukseen oli ne kirjattu merijalkaväen sotilaiksi, mutta miksi ne sitten lauloivat vapaaksi pääsemisestä.
Quistocochan kyltti ja paikallisia piknikillä |
Quistocochasta jatkoimme takaisin Iquitosin kaupunkiin, jossa tervehti varoituskyltti siitä, että jokainen moskiitto pitää tappaa, että dengue saataisiin nujerrettua. Dengue onkin sellainen, mitä ei halua tropiikista tuoda tuliaisina.
Iquitosista lähdimme sitten seuraavaan yöpaikkaamme veneillä, tällä kertaa alas Amazonia ja sen pohjoisrannalle. Rannalla on väliä, koska Amazoniassa on eri elukat joen kummallakin rannalla. Yöpaikan, Exploraman, lähellä oli niitty, jossa oli hevosia ja lehmähaikaroita. Lehmähaikarat ovat ihan tavanomaisia kaikkialla ja olin nähnyt niitä Yhdysvalloissa.
Suo Yanamonon luona |
Sinilakkiaraset uteliaina |
Polulla Exploramaan oli myös sinilakkiarasia pesäkolollaan ja ne tulivat uteliaina kurkkimaan kulkijoita. Myös laiskiainen kiipeili puussa. Laiskiaisen turkissa kasvoi sammalta.
Explorama |
Sen jälkeen jatkoimme läheiseen viidakkoon, jossa täpläkauluskäki oli äänessä. Se tulikin hyvin esille, suorastaan käden mitan päähän, kun sitä kutsui.
Rankkasateen piiskaama latvus oli niin raskas, että se tuli romahtaen alas. Meille tuli kiire selvitä sen alta pois, mutta luonnollisesti olin täysin uitettu sen jälkeen. Se, mikä minua eniten harmitti tässä ja koko loppumatkan ajan oli, että minun kamerani oli myös tuhoutunut. Olisi kuitenkin voinut käydä paljon pahemminkin.
Lintujen nimet on kyllä aina yhtä mielenkiintoisen kuulosia :D Rakastan bongailla erilaisia eläimiä reissuilla, mutta jostain syystä en ole koskaan etu- tai jälkikäteen selvittänyt eri lintujen oikeita nimiä. Mutta millä perusteella vihreän papukaijan nimi on sinilakkiaranen, odotin näkeväni linnun jolla on sininen pää :D
VastaaPoistaNiin minäkin. Joissain kuvissa sillä näkyy olevan päässä jonkinlainen häivähdys sinivihreää, nimistölautakunnan pelastukseksi. Mainitulle lautakunnalle lähetin palautetta esimerkiksi "pampanpöllösestä", joka ei asu laisinkaan pampalla.
PoistaLinnut on aina olleet mua vähiten kiinnostava eläinryhmä, mutta veikkaisin asian muttuvan jos pääsis tuonne puolelle maailmaa niitä bongailemaan. Ainakin nimet on mainioita!
VastaaPoistaNiitä on siellä perin vaikea bongailla, kuulemma vaikeampaa kuin missään muualla maailmassa. Sitten kun niitä näkee hyvin, niin värit ovat kyllä mahtavia.
PoistaJos jossain asioissa olen erityisen huono, niin lintujen lajituntemus kuuluu valitettavasti siihen kategoriaan. Silti safarilla niiden bongailu oli mielenkiintoista puuhaa ja tuli nähtyä useita upeita lajeja. Onneksi sentään osasta pääsi selvyyteen, mikä lajikin on kyseessä.
VastaaPoistaLinnut eivät ole minua koskaan kiinnostanut niiden ulkonäköä enempää: vaikka näen erikoisen linnun, harvoin selvitän sen lajia. Ehkä pitäisi, sillä aika hauskoja nimiä niillä näyttää olevan!
VastaaPoistano huh. jouduin lukemaan jokaisen sanan ainakin kahteen kertaan ihan vain pysyäkseni edes jotensakin kartalla siitä, mistä puhutaan - sen verran oli eksoottinen nin kohde kuin aihealueet :-)
VastaaPoistaNiin se on, koko ajan oppii lisää. Valkoihoisen silmin Amazon on koskematonta viidakkoa, mutta intiaanit ovat metsästelleet, viljelleet ja muokanneet maaperää iät ajat. Ei siellä ole mitään täysin luonnontilaista, mutta luonnontilaisempaa se on kuin plantaaseilla. Esimerkiksi käärmeitä on aika vähän. Ajatus siitä, että viidakko on täynnä käärmeitä tulee itse asiassa plantaaseilta, missä luonnontila on päässyt järkkymään. Amazoniassa on metsästetty niin paljon, että linnut ovat erittäin arkoja. Samoiten nisäkkäitä tuntui olevan vähän tai ne piilotteli hyvin ja liskoja. Delfiineitä sen sijaan oli runsaasti, kukaan ei taida saalistaa niitä.
PoistaLintuja on kiva bongailla vaikka harvoin vaivaudun ottamaan nimistä selvää.
VastaaPoistaHui, tuo kameran tuhoutuminen olisi varmasti pahinta, mitä tien päällä voisi paremman puoliskoni mielestä sattua :D kaikki muu saa mennä, mutta kamera ei!
Joo, nykyään minä olen aika paranoidinen tuon asian suhteen. Amazoniassa pitää kaikki glädittää, sillä esimerkiksi paperi muuttuu muhjuiseksi pelkästä kosketuksesta ilman kanssa. Kamera taas ei voi olla koko ajan pakattuna, koska pitää olla valmiina ottamaan kuvia. Pahinta on se, ettei uutta saa ostettua mistään ja jos saakin, hinta on sama kuin Suomessa, ellei yli.
PoistaAmazon oli varmasti todella mielenkiintoinen paikka. Lintujen bongailu on ihan mukavaa hommaa, vaikka todella huonosti tunnistan suomalaisiakaan lintuja :D Ulkomailla näkee välillä todella upeita ja mielenkiintoisia lintuja, mm. Uudessa-Seelannissa näin todella paljon albatrosseja.
VastaaPoistaAlbatrossi onkin sellainen, mikä minulta puuttuu ja olisi hieno nähdä. Olen boikotoinut tonnikalaa vaikka kuinka kauan, koska tonnikalan kalastus on tuhonnut albatrosseja. En tosin usko, että se enää tuhoaa, mutta albatrossit ovat kuitenkin veitsen terällä.
PoistaVaikuttaa harvinaisen eksoottiselta kohteelta! Minua on aina jotenkin kauhistuttanut ajatus Amazonista juuri kaikkien eläinten ja hyönteisten runsauden takia... Jos osaisi suhtautua niihin vähemmän paniikinomaisesti, varmaan juuri lintujen bongaus olisi todella mielenkiintoista puuhaa. Ilmankosteus asettaa aivan erityisia haasteita kyllä kuvaukselle... Mulla on varmuudeksi kaksi varakameraa (järkkärin lisäksi kännykkä ja pokkari) sekä läjä vara-akkuja, jos jollekin niistä sattuisi jotain! Kameran tuhoutuminen olisi pahin skenaario tuollaisella luontoreissulla!!
VastaaPoistaKameran tuhoutuminen on heti itsensä tuhoutumisen jälkeen pahin skenaario millä tahansa matkalla. Sanotaanko hyönteisistä näin, että tieto lisää tuskaa. Amazoniaan ei varmasti ikinä lähtisi, jos etsisi kaikki mahdolliset hyönteiset ja mitä ne voivat aiheuttaa. Se on vähän niin kuin mihinkään korkeaan paikkaan ei menisi ikinä jos psyykkaisi itseään, miltä niistä tippuminen tuntuu. Kaikesta huolimatta, kasvien aiheuttamat vammat olivat merkittävämpiä kuin hyönteisten aiheuttamat tällä reissulla. Kasvi voi tappaa, hyönteinen tuskin.
PoistaItselläni on joskus ollut nymfipapukaija ja silloin jonkin verran luin tommosista eksoottisissa maissa elävistä linnuista. Siispä heti tekstin alussa sinilakkiaranen toi mieleeni papukaija-sukuisen linnun, mutta voin olla ihan täysin väärässäkin. Mielikuva tuli vaan heti näihin papukaija-lintuihin.
VastaaPoistaKohteena Amazonia on kyllä ihan vieras. Mielenkiintoinen paikka varmasti.
Jep, papukaija. Papukaijoja näkyi paljon, mutta yleensä ne lensivät tosi lujaa vasten taivasta, joten niitä ei päässyt paljon ihailemaan.
PoistaLuontomatkailijan ja lintubongarin paratiisi! :) Ihanan rentouttavaa ja ajatonta matkailua!
VastaaPoistaMoskiittokyltti hyttysten tappamisesta :D aikamoista!
...lähinnä helvetti. Missään ei ole niin vaikea nähdä lintuja koko planeetalla kuin Amazoniassa.
PoistaVihreää ja vehreää näyttää tuollakin suunnalla olevan.
VastaaPoistaMinäkin olen laiska lintujen nimissä ja vaikka opas ne mainitsisikin, niin hyvä jos edes pari viikkoa pysyvät mielessä :-)
Minulla ei varmaan mikään pysy mielessä kahta viikkoa.
PoistaHyvä kun erotan variksen ja harakan :D Lintubongaria ei musta siis saa.. Toki tuollaisia vähän eksoottisempia lintuja olis vähän mielenkiintoisempaa bongailla!
VastaaPoistaHarakasta minulla olikin... silloin kun asuin Kaliforniassa, oli maailmassa kaksi lajia harakoita (Pica). Toinen on tämä meikäläinen ja toinen oli kotoperäinen laji, joka asusti Kalifornian keskuslaaksossa. Ilman muuta tämä kalifornaialainen piti nähdä.
PoistaToisella puolen Sierra Nevadan sitten tavattiin näitä meidän kotoisia harakoitamme ja kun olin siellä niin ajattelin, että hyvä on nähdä se kanssa ja löysinkin sen. Sitten kävi niin, että tutkijat tulivat siihen tulokseen, että tämä harakka, joka asuttaa loput Yhdysvalloista, on oma lajinsa, joten hyvä että viitsin nähdä senkin.
Kiva postaus! En vieläkään ole ihan varma, onko tuossa puun kyljessä lintu vai ei, vaikka kuinka siristän. Terveisiä silmäleikkauksesta, haha. Hienoja eläimiä kuvaat.
VastaaPoistaNiin, se näyttää ihan lehdeltä.
VastaaPoistaTykkään liikkua luonnossa ja seurata eläimiä & lintuja, mutta näin eksoottisia on tullut katseltua vain luontodokumenteista kotisohvalta. Varmasti hurjan hieno tunne päästä bongailemaan aivan aidossa ympäristössä.
VastaaPoistaHyvä kun tuli sitten nähtyä edes jotain, jos ei sitä sinilakiarasta! Oli muuten ensimmäinen kerta kun edes tuli moinen nimi kuultua.
VastaaPoistaMutta vaikuttaa kyllä aika eksoottiselta paikalta, kaikenlaisiin paikkoihin sinä oletkin eksynyt!
Tykkään kulkea luonnossa ja seurata eläimien ja lintujen elämää.
VastaaPoistaNäin eksoottisia lintuja on tosin tullut katseltua vain kotisohvalta. Hienoa, että olet päässyt bongailemaan näitä aivan aidossa ympäristössä!
No nyt ollaan minulle vierailla alueilla ;) Siksi onkin hauskaa, että näin blogien välityksellä pääsee kurkkaamaan uusiin paikkoihin (ja kuulemaan vieraita eläinten nimiä) :)
VastaaPoistaAivan niin! Minua kiehtoo nimenomaisesti paikat, missä muut eivät ikinä käy ja se on nykyään perin hankalaa, koska niin moni bloggari käy niin monessa paikassa. No, heidän blogiensa ja netin ja töllöttimen kautta pääsen kurkkaamaan näihinkin paikkoihin. Kuinka maailma onkaan pienentynyt netin ansiosta!
PoistaKiinnostuin linnuista edes vähän ensimmäisellä Afrikan safarilla. Kuvittelin meneväni katsomaan Big Fivea ja muita nisäkkäitä, mutta värikkäät linnutkin olivat mukava lisä. Amazon on varmaan upeaa seutua. Sinne päin maailmaa en ole vielä ehtinyt. Melkein koko Etelä-Amerikka ihan vierasta.
VastaaPoistaKuulostaa aikamoiselta seikkailulta. Minuakin kiinnostaa erilaisten eläimien bongailu mutta jostain syystä linnut ei kovasti nappaa, ehkä siksi että ne on yleensä niin kaukana eikä niitä näe kunnolla.
VastaaPoistaOlipas eksoottisen kuuloisia lintuja. Minä en kyll osaisi nimetä yhtään lintua, mutta värikkäitä lintuja on silti mukava bongailla. Kameran tuhoutuminen olisi kyllä minulle katastrofi. Viime reissulla tuhoutui tietokoneen laturin johto ja sekin jo harmitti, kun ei päässyt kuvia lataamaan saman tien koneelle.
VastaaPoistaOletko sä lintubongari vai miten selvität noiden eri lintulajien nimet? :) En ollut koskaan kuullutkaan näistä!
VastaaPoistaJoo, mutta mitä tulee muihin näkemiini eliöihin, niin olen jälkikäteen googletellut nimiä kanssa. Meillä oli myös hyvä paikallinen opas, joka näytti jokaisen linnun ja muut eliöt. Linnut on myös nimetty suomeksi, mutta esimerkiksi kaikki puulajit eivät ole eikä sammakot.
PoistaMä "bongasin" joitain lintuja Manun puolella Amazonia, mutta pääasiassa erilaisia papukaijoja joiden eroa en rehellisyyden nimissä juurikaan erottanut. Niitä herättiin aamuneljätä veneellä katsomaan, kun heillä oli tapana siinä hetki ennen auringonlaskua tehdä jonkinlainen heräämislentely. En ehkä ihan niin ymmärtänyt sitä hienoutta mutta olipahan kokemus muiden joukossa. :--) Peru on ihana, ja viidakko myös!
VastaaPoistaPeru on ihana ja Manu kanssa. Manu on ehkä Perun legendaarisin lintukohde ja olisin mennyt sinne, mutta halusin nimenomaisesti nähdä Amazonin. Ehkä jos lähtisin uudestaan, niin sitten Manuun.
PoistaParasta on, kun postauksesta oppii jotain uutta ja tästä löytyi uutta tietoa kasapäin. Linnut ei ole koskaan oikeastaan kiinnostaneet mua, mutta ehkä se muuttuisi, jos pääsisi katselemaan niitä suomalaisen metsän sijaan viidakkoon :)
VastaaPoista