lauantai 5. syyskuuta 2015

Vastaan haasteeseen, vaikkei sitä minulle osoitettukaan

Anteeksi, en ole kirjoitellut vähään aikaan. Kesä on mennyt tietysti reissatessa. Kirjoitan niistä reissuista sitten, kun, no, pidän taukoa reissaamisessa. 

1. Suosikkipaikkasi maailmalla?
Jotenkin Pucusana Liman maakunnassa Perussa teki minuun vaikutuksen ylellisenä ja kauniina rantakohteena. Christiania (Tanska) ja Palm Springs (USA) ovat mielessä tietysti aina. 

2. Onko joku maa jäänyt mieleesi erityisen luotaantyöntävänä?
Meksiko, Eesti, Suomi. Nämä ovat maat, joissa tuntemattomailla tuntuu olevan minulle asiaa. Meksiko on näistä ehkä kuumottavin. Kaikki, mitä Venäjän suhteen pelätään, toteutuu Meksikossa. Kun minä olin siellä, peson arvo romahti. Yht'äkkiä turreilla oli paljon rahaa, vaan ei lainkaan aseita. Paikallisilla oli paljon aseita, muttei yhtään rahaa. Matti Wuori aikoinaan reissasi maailmalla ja hän sanoi, ettei missään ole törmännyt sellaiseen sattumanvaraiseen väkivaltaan kuin Suomessa. Allekirjoitan tämän. 

3. Ensimmäinen matkasi, jonka muistat?
Romania 1975.
4. Ensimmäinen matkasi, vanhempiesi kertomana?
Lentsikalla Tampereelta Kuopioon 1969.
5. Pisin reissusi?
Reilut kolme vuotta USA:ssa. Romaniassa ja Perussa olin noin kuukauden.
6. Nähtävyys, joka teki Sinuun vaikutuksen?
Pachacamac, Sacsayhuaman. Euroopasta lähinnä Grand Arc.
Parhaat monumentit tulevat yllätyksenä. Ensimmäinen oli pyramidi Limassa. En ollut tietoinen, että Etelä-Amerikassakin on pyramideja. Sacsayhuaman on taas paikka, jossa on kuuluisia megaliittejä. Ne näyttävät olevan isompia kuin Machu Picchussa ja vielä korkeammalla. 
7. Mieleenpainuvin eläimen kohtaaminen maailmalla?
Valaat San Onofressa USA:ssa, tukaanit Perun Amazoniassa.
Tukaanit eivät ole mitenkään harvinaisia eikä edes välttämättä värikkäitä, arakarit ovat värikkäämpiä ja niitä näin kanssa, mutta ne kuvaavat vahvasti sademetsän henkeä vähän samalla tavalla kuin jokin kuikka kuvaa suomalaista järvimaisemaa. 
8. Parhaat ostospaikat maailmalla?
Kaiken tarvittavan saa Los Angelesista. Ostosmatkailu ei oo mun juttuni. 
9. Paras ruoka maailmalla?
Marsu Perussa. Ylipäätään Perussa oli paras ruoka, mitä olen missään syönyt. 
10. Ruoka, joka jäi syömättä (tai meinasi jäädä syömättä)?
Kun aloite pakkoruotsin poistamisesta tuli eduskuntaan, päätin jo ennakkoon, että nyt voi suhteeni läntiseen kulttuuriin muuttua myönteisemmäksi, kun se perustuu vapaaehtoisuuteen ja päätin juhlistaa sitä syömällä sukuni nimikkoruokaa, hapansilakkaa. Se vaati tietysti asialle omistautumista. 
Chicha de Muco on kanssa aika hoocee, vaikka teinkin sen omasta räästäni. 

11. Jännittävin kokemasi tilanne maailmalla?
Asemies kävi kiinni rinnuksista Venäjällä?
Olinpa kerran Nurmoilassa ja halusin ottaa kuvan Nurmoilan järvestä. Tiellä seisoi kuitenkin ilmeisen kännissä oleva ohotniekku. Se tukki koko tien, toisessa laidassa oli koira, toisessa laidassa miehen vintovka ja humalniekku keskellä. Kun yritin tämän kokoonpanon ohi, humalniekku nappasi kiinni rinnuksista ja kysyi: "Missä lapset?" Vastasin, että lapset ovat Tatjanan luona. Keksin sen vain nopeasti päästäni. Tästä tyytyväisenä humalniekku päästi minut vapaaksi ja jatkoi hoiperteluaan kylänraitilla. 

Paskalakit kliksauttelivat varmistinta korvan juuressa USAssa?
Beaumont, Riverside. Keskellä yötä olin jättämässä vanhoja vaatteita kierrätykseen, kun paskalakkien partio tuli kohdalle. Siellä oli kuulemma tapahtunut kidnappaus ja autot tarkistetaan. Paskat siellä mitään kidnappausta ollut tapahtunut. Minut pistettiin autoa vasten kädet ja jalat harallaan. Sitten ne kysyivät, oliko minulla asetta. Sanoin, että veitsi kyllä on. He käskivät minun ottaa sen esille. Kun veitsi tuli esille laukusta, kuulin varmistinten kilahdukset korvan juuresta. 

Eksyin lapsena Kyproksella?
Vanhemmat poikkesivat kauppaan tien varrella, minä en huomannut mitään, vaan jatkoin samaa katua. En osannut mitään kieltä. Paikalliset sitten viittilöivät minulle sen kaupan, minne vanhempani olivat menneet. 

Tappajamehiläisten parvi Perussa?
Tappajamehiläiset pörräsivät puussa isona parvena ja onneksi eivät olleet kiinnostuneita minusta. 

23 kommenttia:

 1. no on sulla seikkailuja riittänyt :-)

  VastaaPoista
 2. Mua jäi kiinnostamaan toi 1975 tehty Romanian reissu! Käväsin siellä helmikuussa ja yllätyin positiivisesti, siispä oliskin hauska kuulla, millasta maassa oli 70-luvulla. :)

  VastaaPoista
 3. No, lapsinäkökulmasta katsottuna jäi mieleen koloradokuoriaiset, joita oli kasoittain Constantan rannalla ja Pelesin linna ja kattohaikara.
  Muutenhan se oli lapselle aika tylsää, viininmaistajaisia ja vastaavaa. Pikkupioneerit tunkivat joukolla kuvaan Karpaateilla. Miliisi vahti rannalla.

  VastaaPoista
 4. Aikamoisia sattumuksia sulle on tullut kohdalle.

  Minuakin kiinnostaisi, millaista Romaniassa oli 70-luvulla. :) Tosin en tiedä millaista siellä on tänäkään päivänä, kun en ole käynyt, mutta silti.

  VastaaPoista
 5. Johan on sattunut ja tapahtunut. Luulen, että minulta jäisi marsu syömättä.

  VastaaPoista
 6. Mullakin jäis marsu syömättä. Tuo Romania 70-luvulla kiinnostaa muakin :)

  VastaaPoista
 7. Luulen, että mainitsemasi Pucusana olisi paikka, josta minäkin tykkäisin. Etelä-Amerikka kiinnostaa kovasti, ja välillä on ihana päästä myös rantsuun lepäilemään seikkailujen välissä. Voi apua, multakin jäis kyllä marsu syömättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pucusana kuuluu niihin paikkoihin, joissa on sisälaguuni, jonne tulee vesi luolasta, joka yhtyy valtamereen.

   Poista
 8. Mun pieneen päähäni ei ole koskaan edes mahtunut ajatus, että marsua voisi syödä. Tai siis toki, sitä voi syödä (niin kuin kaikkea muutakin), mutta silti hassu ajatus. Sulle on kyllä sattunut ja tapahtunut!

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoinen listaus ja mielnkiintoisia kokemuksia. Tappajamehiläiset nostivat kyllä inhon väreet niskaan.

  VastaaPoista
 10. Perun ja Egyptin pyramidien yhtäläisyyksiä on paljon tutkittu ja sen pohjalta esitetty erinäisiä teorioita, jopa avaruusolioihin saakka. Perusta olen kuullut paljon positiivista, toivottavasti pääsen sen joskus vielä kokemaan ja näkemään!

  VastaaPoista
 11. Onhan tosiaan on ollut kaikenlaisia seikkailuja ja tapahtumia matkan varrella. Siinä olen samaa mieltä, että sattumanvaraisen väkivallan luvattu maa on kyllä Suomi - valitettavasti :-( Etelä-Amerikka itsellä vielä kokonaan kokematta, siellä olisi paljon paikkoja mitkä olisi hieno nähdä ja kokea.

  VastaaPoista
 12. Voi ei, "puoliksi" venäläisenä tosi ikävä kuulla, että jouduit kohtaamaan matkallasi tuollaista - hyvä, että kekseliäisyys / rohkeus riitti vastauksen antamiseen.

  VastaaPoista
 13. Vastaukset
  1. Intiaanien perinteistä alkoholijuomaa.
   Pureskellaan pari maissia tai yksi maniokki (maniokki on raakana myrkyllistä, mikä selvisi mulle sen jälkeen, kun olin pureskellut sitä) suussa möhnöksi ja syljetään paperiin tai liinaan. Sen jälkeen annetaan sylkeitten kuivua auringossa. Voin sanoa, että maniokki lisää syljeneritystä. Pataan pistetään gallona lämmintä vettä, pari kiloa sokeria, limetin mehu, inkivääriä, sylkimöhnä. Minä lisäsin myös viinihiivaa. Annetaan sen käydä muutama vuorokausi rauhassa ja sitten siirretään kylmään ja tarjoillaan. Tuli aika tujua.
   Cuzcossa on näitä chicherioita, jotka on merkattu sellaisilla oransseilla liinoilla ja siellä juodaan tätä, mutta minulla on heikko viinapää ja se tuoppi on aika iso, joten tein omaa kotona.
   Poista
 14. Mun poikaystävä vietti kesän työmatkalla Perussa ja sanoi että ylivoimaisesti kamalinta ruokaa ja huonointa hygieniaa mitä koskaan syönyt. Työkaverit olis halunnut, että maistaa marsua, mutta ei ollut pystynyt :D En varmaan olis minäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamalin ruoka, mitä olen syönyt on varmasti ollut Yhdysvalloissa ja se oli "räjäytyskalaa". Vakavasti mietin, olenko ainoa ihminen, joka syö sitä. Se oli punanapsijaa, joka näytti kappaleiksi räjäytetyltä. Ruotoa ja rasvaisia klimppejä sikin sokin sekaisin. Punanapsija on joko erittäin pahan makuinen kala tai sitten en ole koskaan maistanut sitä hyvin valmistettuna. Joka tapauksessa, se oli ainut terveellinen ruoka koko Walmartissa, muut oli sokeroituja, keinomakeutettuja, geenimanipuloituja tai täynnä kasvuhormoneja. Jopa Suomessa on parempi ruoka.


   Poista
 15. Marsu on erityisen hyvää friteerattuna, mutta toisaalta kyllä aika työläs syödä, kun pieniä luita on niin paljon...

  Mulla muuten tuli myös tuollainen hieno nähtävyys vastaan yllärinä, kun olin matkalla Manusta Cuscoon, tien varressa olikin yhtäkkiä Ninamarca-niminen rauniohautausmaa: http://sarrrri.com/2011/10/tien-varrelta-voi-loytaa-vaikka-mita/

  VastaaPoista
 16. Olihan kiinnostava lista kokemuksia! Ja paljon juttua paikoista, joissa en ole itse käynyt... Perulainen ruoka tavallaan kiinnostaa. Sarrrrrin blogista aikoinaan lueskelin siitä juttuja.

  VastaaPoista
 17. Ehken nyt sitä marsua parhaaksi syömäkseni ruuaksi arvioisi, vaikka sitä Cuscossa söinkin, ja jopa viiden tähden versiona. Mutta mielenkiintoinen kokemus se oli.
  Katukeittiöiden marsut näyttivät enemmän paistetuilta rotilta kuin syömäni 5 tähden marsuateria!

  VastaaPoista
 18. Romania vuonna 1975, se on varmaan ollut aika mahtava kokemus. Olisi joskus erittäin hauska palata ajassa taaksepäin ja käydä maissa mielenkiintoisina aikakausina. Joskus tuntuu, että kehitys pilaa omaleimaisia paikkoja. En puhu välttämättä Romaniasta nyt (sinne haluan ehdottomasti), mutta noin yleensä.

  VastaaPoista
 19. Tukaanit ja valaat! Niitä minäkin haluaisin nähdä! :)

  VastaaPoista
 20. Mielenkiintoisiin tilanteisiin oot kyllä reissujen varrella joutunut!

  VastaaPoista