lauantai 18. huhtikuuta 2015

Amazonas: muurahaiset

Amazoniasta ei voi puhua ilman että puhuisi muurahaisista. Amazonian ekologia pyörii paljolti niiden ympärillä, esimerkiksi on kokonainen linturyhmä, muurat, jotka saavat ravintonsa niistä hyönteisistä, mitkä muurahaiset ajavat karkuun. Useimmiten niitä ei kuitenkaan ajatella ekologian kannalta, vaan ihmisen ja muurahaiset ovat hirvittävä vaiva. Tulimuurahaiset voivat vallata kokonaisen kylän ja ihmisten on pakko muuttaa niitten tieltä pois. Minulla tuli kontakti tulimuurahaiseen, kun akuankkamaisen typerästi nojasin puunrunkoa vasten ja käsivartta rupesi sitten kipittelemään tulimuurahaisia. Ne sekä purevat että pistävät ja läimäisy saa ne vain puremaan lujempaa. Selvisi kyllä, miksi niille on annettu sellainen nimi.

Kaikkein helpoimmin huomaa lehdenleikkaajamuurahaisten läsnäolon, sillä ne kantavat lehdenpalasia mukanaan. Minä en nähnyt niiden touhuissa paljon järkeä, sillä lehdenleikkaajamuurahaiset kantoivat lehtiä sekä puuhun ylös, että samasta puusta alas. Näin kerran lehdenlaikkaajamuurahaisten pesän. Se oli pelkkä aukio metsässä. Jos huolimattomasti kävelee sen päältä, saattaa vajota sinne. Sanomattakin selvää, että lehdenleikkaajamuurahaisen purema on kivulias. En tiedä, onko Amazonian muurahaisista ainoakaan sellainen, mikä ei tuottaisi tuskaa.

Sairaalakeikka luvassa? Luotimuurahainen.
Muurahaisista ehdottomasti pahin on luotimuurahainen. Nimensä se on saanut siitä, että purema on kuin ammuttaisiin aseella. Luotimuurahainen näyttää hevosmuurahaiselta ja onneksi ne liikkuvat yksittäin. Kun istuu puunrungolla ja luotimuurahainen kävelee vastaan, on muurahaiselle annettava tietä. Itse asiassa, mille tahansa muurahaiselle. Kun joku länsimaalainen koskee siihen, niin kipu on niin valtava, että se vaatii sairaalahoitoa, paikassa, missä ei ole mitään sairaaloita. Brasilian puolella on heimo, jonka miehuuskokeeseen kuuluu, että niitä pistetään rukkanen täyteen ja sitten mieskandidaatti pistää kätensä sinne. Minä en ymmärrä, miksi pitää olla tuollaisia miehuuskokeita. Joka tapauksessa, kalpeaihoisten gringojen kannattaa suhtautua siihen kunnioituksella. Jopa muurahaisen turha härkkiminen saattaa johtaa huonoon luotimuurahaiskarmaan. Ihan kuin olisi muutenkaan viisasta mennä härkkimään mitään luonnonvaraista eläintä sadan tiettömän kilometrin päässä terveydenhoidosta. 

Pelättyjä muurahaisia on myös sotilasmuurahaiset, jotka voivat syödä hevosen. No, minä en nähnyt missään ainoatakaan hevosta. Sotilasmuurahaisten voima perustuu niiden paljouteen ja että ne syövät tarkkaan sen, mikä niiden polulle sattuu joutumaan. 

Näiden lisäksi oli termiittejä. Termiitit rakensivat kekonsa valtaviksi pahkoiksi puihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti