torstai 12. marraskuuta 2015

Erikoisia kohtaamisia ja geokätköjä Tampereen seudulla

Suomessa pidettiin kolme geokätköilyaiheista lyhytelokuvanäytöstä, joista valitsin Tampereen 7.11., lauantaina . Turussa olisi ollut yksi, mutta olen jo reissannut tänä vuonna tarpeeksi Varsinais-Suomessa. Haapavesi oli taas epävarma majoituksen suhteen. Halusin lisäksi käydä Tampereen naapurikunnissa.

Minulle sattui perjantaiksi lääkärikäynti Tammisaaressa, joten aloitin menemällä sinne. Sen jälkeen Helsinkiin, jonka keskustasta nopeasti geokätkö ja Onnibussilla Tampereen linja-autoasemalle. Onnibussissa tuli tietysti ahtauduttua vessaan, mistä eräältä toiselta matkustavaiselta on hieno kokemus, joka sai minut nauramaan niin että sattuu!
Sieltä kävelin rautatieasemalle, jossa tapasin ystäväni Rainin, jonne menin sitten yöksi.

Heti aamulla lauantaina lähdin Pirkkalaan bussilla. Pirkkalan kirkolla oli geokätkö. Kirkko itsessään oli hulppea, modernistinen luomus pellon laidalla. Kun löysin geokätkön sain Pirkkalan itselleni uudeksi kunnaksi.

Pirkkalan kirkko
Kirkon lähellä jolkotteli kettu. Parhaimmillaan Pirkkala esitteli järvimaisemaa Pyhäjärvelle ja Tampere näkyi lahden takaa, mutta muuten se näyttäytyi vain Tampereen lähiönä. Olen ehkä kerran-pari käynyt Pirkkalassa elämäni aikana.

Jatkoin sitten samalla bussilinjalla sen toiselle päätepysäkille Vatialaan. Vatialan Prismalla ruimi vettä jo kunnolla. Nopeasti kävin loggaamssa geokätkön saaden Kangasalan kätkökartalle. Myös Kangasala on vahvasti Tampereen lähiö. Olen joskus polkenut Valkeakoskelta polkupyörällä Kangasalan kautta Tampereelle ja sekin oli varsin pitkäveteinen pätkä. Vaikka se meni Roineen rantaa pitkin, itse järvi näkyi vain vilaukselta. 

Kangasalalta siirryin Vatialaan Tampesterin puolelle ja sieltä etsin Vatialan entisen rautatieaseman kätkön. Harmittaa, ettei juna enää pysähdy tuollaisilla paikoilla, mutta Santalan sienimetsässä se sen sijaan pysähtyy. Vatialan aseman on tappanut autoistuminen sekä kilpailu linja-autoliikenteen kanssa.

Seuraavalle kohteelle eli Vehmaisten rautatieasemalle näytti menevän suora tie, jota sitten talsin reilun kilometrin. Sitten vasta huomasin olevani väärällä puolella rataa. Rata oli vielä aidan takana. Aitaa kanssa on varaa rakentaa ihan joka paikkaan. Lähdin sitten seuraamaan aitaa rutakkoiselle tyhjälle tontille, kunnes se loppui jyrkkäreunaiseen ojaan. Siitä sitten sain kierrettyä radan toiselle puolelle ja Vehmaisten aseman paikalle. 
Aitoihin käytetty raha ei Suomessa lopu, eikä kieltokyltteihin. Vehmaisten entinen rautatieasema. 
Vehmaisten asemalla Mannerheim johti Tampereen sotaansa. Mannerheimkin on käynyt ihan joka paikassa. Vehmaisten asema oli kulttuurihistoriallisesti tärkeä rautatieasemaympäristö ja se purettiin 1990-luvulla. Sen tilalla on vain risukkoa. Onko se sitten tärkeämpää. No, sieltä pääsi kuitenkin bussille ja bussireitti kulki niin, että se meni juuri siihen kohtaan, mistä olin radan yli joutunut rämpimään. Silloin en sitä toki vielä tiennyt.

Tampereen seudulla on mitä ihmeellisimpiä nimiä ("Tapatora", "Veisu", "Ristinarkku", "Leukaluut"). Jos lampuri on se, joka pitää lampaita, onko "ankkari" sellainen, joka kasvattaa ankkoja? Jos on, miten se liittyy Messukylään?
 Päädyin sitten Messukylään, jossa kävin Messukylän asemalla ilman mitään välikohtauksia. Koska oli aikaa, kävin vielä Aleksanterin kirkolla, kun kerta bussi sinne vei ja aikaa oli ja hain tietysti kirkon kätkön. Aleksanterin kirkko on iso, mutta se ei ole järin kaunis. Punatiilisenä se sopisi Finlaysonin ympäristöön, mutta sepä ei ole siellä. Tampereella on lukuisia kammottavan näköisiä kirkkoja ja useita keskinkertaisia. Hirvittävin arkkitehtoninen erehdys on tietysti Kalevan kirkko. Kalevan kirkko on aivan häkellyttävän ruma ja onnistuu jopa pilaamaan maiseman, joka ei ole kovin hääppöinen ilmankaan kirkkoa. Se on listattu Suomen yhdeksänneksi rumimmaksi kirkoksi ja on tietysti Museoviraston suojelema, toisin kuin Vehmaisten asemamiljöö, joten tulevatkin sukupolvet saavat kärsiä siitä. Usko menee jo pelkästään sen näkemällä. 

Aleksanterin kirkon jälkeen oli aika mennä katselemaan filmejä Hervantaan, eli Herwoodiin. Sinne mennessä huomasin Messukylän kirkot ja ajattelin, eikö niillä ole kätköjä ja ilmeni, että kyllä on. Päätin palata sinne myöhemmin. 

Herwoodin keskustaan on rakennettu satulinna. Se onkin hyvä esimerkki kauniista nykyarkkitehtuurista, mikä Tampereella on perin harvinaista. Onko niin, että Näsinneula on ainoa tunnettu moderni rakennus Tampereella, joka näyttää hyvältä, Metso ehkä toinen. 

Herwoodin kirjasto

Herwoodin linna

Koska aikaa vielä oli, hakeuduin kirjastoon. Kirjastossa oli vanha mies, joka koko ajan höpötti, laukoi vitsejä ja hössötti. Kivahdin hänelle. Myöhemmin kaduin suuttumistani, koska minulle ilmeni, ettei mies ollut humalassa eikä tahallaan häirikkö, hän vain oli ns. kansantaiteilija, viihdyttäjä, kylähullu. Elokuvien jälkeen tapasin saman miehen taas pysäkillä ja koko ajan hän heitti läppää ihan kaikkien kanssa, samoin bussimatkalla keskustaan. Kas kummaa, ihmiset eivät olleet lainkaan vaivautuneita, vaan suupielet kääntyivät monella ylöspäin ja heittivät hänelle läppää takaisin. Tuollaiset harmittomat kansanmiehet ja heihin myönteisesti suhtautuvat toimivat kaupunkikuvaa pehmentävästi ja inhimillistävästi. Tampesteri saa kyllä pisteitä hänen kohtelustaan. 
Ajattelin, että minusta on myös tärkeää kaupunkikuvallisesti antaa kerjäläiselle lantti, sillä se kertoo, että kaikista pidetään huolta. 

Kirjasto sulkeutui varhain, minkä jälkeen hengailin lähiympäristössä ja katsoin elokuvat. Elokuvien jälkeen söin buffetaterian paikallisessa italialaisessa ravintolassa Pranzossa. Buffet oli, kuten buffetateriat aina, erittäin rasvainen, mutta Pranzon ruokaan oli myös pistetty reilusti valkosipulia. Ei ollut lainkaan hassumpi paikka. Ainoa huono puoli siinä oli, että meidän porukallemme se oli varsin pieni. Enemmän itse filmifestivaalien tunnelmista blogissa 6123

Vatsa täynnä sitten jätin Pranzon ja siirryin keskustaan kansantaiteilijaa kuunnellen. Nippa nappa jaksoin käydä saunassa. Jalkani kukkivat rakkuloita ja hiertymiä. Nukahdin saunan jälkeen heti. 

Sunnuntaina sain nukkua pitkään, sillä juna Vammalaan lähti vasta puolilta päivin. Minulla ja Vammalalla ei ole mitään historiaa, joten ihan uusi paikka minulle. Tärkeimmät kohteet Vammalan keskustassa Tyrväällä olivat rautatieasema ja kirkko. Kirkko oli saanut kehuja jo etukäteen, on jopa sanonta "kehhuu kuin tyrvääläinen kirkkoonsa". En ollut kuullut sanontaa aiemmin ja ajattelin sen olevan vähintäänkin liioiteltua. Joka tapauksessa, Tyrvään kirkko on toinen kaksitorninen kirkko Suomessa. Toinen on Johanneksen kirkko Helsingissä. Pitäähän se sitten nähdä. Junamatka pitkin Kokemäenjoen vesistön järven rantoja oli kaunis maisemiltaan ja itse Tyrvää vaikutti mukavalta paikkakunnalta. Aseman kätkö paikallistui nopeasti ja sain uuden kunnan kartalle: Sastamala
Kirkolle oli jonkin verran matkaa asemalta ja kävelin sen ripeästi. Matkan varrelle osui eräs kätkö, mutta näin sen olevan museon tykissä ja tykin läpikäyminen on yleensä aikaavievä juttu, joten se sai jäädä. 

Tulipa vihdoin kirkko näkyviin, ja se olikin melkoinen temppeli. 
Tyrvään kirkko
Turhaan eivät siis tyrvääläiset sitä kehuneet. Yllättävästi kirkolla kuitenkin pyöri paljon ihmisiä, mikä häiritsi kätkön etsimistä. Sain kuitenkin kätkön logattua. Ihmiset eivät menneetkään itse kirkkoon, vaan sen vieressä olevalle hautausmaalle. Oli isänpäivä. Tulin surulliseksi siitä, että näiden ihmisten isät olivat kuolleet. 

Juna ei odota ja satelikin epämiellyttävästi, joten aloin kävellä rautatieasemalle päin. Nyt kävin virran ja Liekoveden rannalla olevassa Pappilanpuistossa, josta noukin kätkön. Siellä oli myös paljon ihmisiä ulkoilemassa. Puiston jälkeen suuntasin Jaatsille, minkä kyltin olin nähnyt aiemminkin. Jaatsi on Akseli Gallen-Kallelan lapsuuskoti ja sen jälkeen ollut monessa käytössä, muun muassa Tyrvään kunnan valtuustosalina. Nyt siellä pidetään taidenäyttelyitä.

Menin kuitenkin asemalle odottamaan junaa, joka sitten hetken kuluttua saapuikin ja vei minut Karkkuun. "Karkku" on siitä erikoinen paikannimi, että se esiintyy myös Laatokan Karjalassa Salmissa. Molemmat nimetä ovat ikivanhoja ja ihan eri kielialueella. Hiljaisessa kylässä ei ole paljon nähtävää. Geokätkömielessä tosin paljon enemmän: siellä sijaitsee Suomen suosituin geokätkö ja paljon muita. Niistä muista sain osviittaa jo rautatieasemalla, sillä siinä lähellä sijaitsee kätkö, joka ilmaisee lopullisen paikkansa langattoman lähettimen kautta. No, se paikka oli ihan väärässä suunnassa, joten lähdin kävelemään sille suosituimmalle kätkölle. Sinne taas oli reilu kilometri matkaa ja melkein koko ajan pelkkää ylämäkeä. "Kätkö" oli pihassa olevan autotallin pieni huone. Kun avasi oven, sinne tuli valot ja musiikki rupesi soimaan. Tuolilla sai sitten kirjoittaa nimensä logivihkoon. Sade oli tauonnut vähäksi aikaa, mutta jos olisi satanut, niin se olisi ollut vielä suojassa sateeltakin. 

Vastaavasti asemalle paluu oli pelkkää alamäkeä. Palasin kahden kätkön kautta ja toinen niistä vaati ryömimistä rakennuksen alle, ennen kuin suostui näyttäytymään. 

Ilta pimeni junaa odotellessa, mutta juna siirsi minut sitten Nokialle. 

Nokialla jalkani olivat massiivisen kipeät. Kätkö oli kuutisen sataa metriä asemalta pienen lammen rannalla. Lammesta kuului kiukkuinen vaatimus pullasta. Minusta taas yösyöminen ei ole terveellistä sorsallekaan. Kätkö löytyi lyhyen etsintärupeaman jälkeen, kun ensin löysin taskulamppuni ja Nokia tuli kätkökartalleni. Nokia ei vaikuttanut olevan sen kummoisempi paikkakunta kuin Tampereen kerrostalolähiö. Olen käynyt Nokialla aiemmin kerran, silloin minulla oli oma henkilökohtainen vesikriisini, kun minut kastettiin lahkoon. Lahkossa en tosin ollut viittä vuotta, ehkäpä Nokian vesi oli jo tuolloin huonoa tai jospa menin niin likaisena altaaseen, että Nokian vedet siitä myrkyttyivät.

Luukas 11 sanoo
"11. Ja kuka teistä on se isä, joka poikansa häneltä pyytäessä kalaa antaa hänelle kalan sijasta käärmeen, 
12. taikka joka hänen pyytäessään munaa antaa hänelle skorpionin? 
13. Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat!" 

Ikävä tuottaa pettymystä, mutta ei anna. Antoi minulle sen käärmeen ja skorpionin. 

Asemalle mennessä tyttö istui portailla kädet kasvoillaan. Kysyin pari kertaa, tarvitseeko hän apua. Ei vastannut mitään. Olin tehnyt voitavani. Sitä paitsi, olen tosi huono kriisipsykologi. 

Nokialta siirryin Tampesteriin ja oli aika mennä nukkumaan. Ei tullut uni kovin helposti, kun liikuntaa oli tullut yhdelle päivälle aivan liikaa. 

Seuraavana vuorossa oli Hämeenkyrö. Bussi sinne lähti aamulla. Odottelin bussia Tampereen rautatieaseman odotustilassa ja siellä oli mies, joka nukkui istualtaan. Vartija komensi rauhallisen miehen pihalle. Samalla rautatiemuseossa viljellään romantiikkaa siitä, kuinka interreilaaja nukkuu penkillä.

Hämeenkyrö kuulostaa kivalta paikkakunnalta ja lapsena olin käynyt siellä katsomassa Timin mäntyä ja F E. Sillanpään kotia. Oikeasti se on täynnä laatikkomyymälöitä, huoltoasemia ja takapihoja. On tietysti sentään marraskuu, eikä ole kaikkein kaunein aika vuodesta, mutta silti Pirkanmaalla tulee toinen toistaan rumempia paikkakuntia vastaan. Onneksi pimeys ja sumu verhosivat paikkakuntaa, niin etten nähnyt kaikkea, vaan siirryin bussilla maaseudulle Litukkaan, entisen Viljakkalan puolelle. Sieltä talsin mäntykankaan poikki hautausmaalle. Sinne on haudattu Irwin Goodman. Minua ei Irwin Goodman kiinnostanut, vaan hautausmaan lähellä oleva kätkö. Sen jälkeen talsin reilun mailin maantietä. Siinä välillä oli vielä yksi kätkö ja tulin lopulta laavulle. Hain laavulla olevan kätkön, joka oli minun 34. laavukätköni ja pistin tulet ja paistoin makkaraa. 
Vähän karu laavu Hämeenkyrössä
Olin väsynyt kaikesta talsimisesta ja bussin tuloon oli aikaa, joten istuskelin laavulla pitkään. Laavun ohi kulki hämmästyttävän paljon lenkkeilijöitä ja suuri osa niistä vielä hymyili iloisesti. Ajattelin, että lähellä on jokin kuntokeskus tai jokin tilaisuus, mutta kävi ilmi, että ne olivat ihan paikallisia. Jo toinen kerta, kun pirkanmaalaiset hymyilevät perin epäsuomalaisesti. Mukavat ihmiset ovat paljon tärkeämpiä kuin kauniit rakennukset. Eräs niistä kommentoi minun tulilla oloani "nauttimassa elämästä". Siinäpä se! Lopulta myös paikalle tuli maanomistaja. Hänen kanssaan keskustelin riistatilanteesta ja laavusta. Olin polttamassa roskia ja siivoamassa laavun ympäristöä. Hän valitteli, että aiemmin oli ollut parempi laavu, mutta se oli poltettu. Kävi ilmi, että Pirkan hiihto hiihdetään näissä maisemissa ja että laavuja on alueella useampikin. Tänä vuonna täällä on ollut vähän kanalintuja. Sen hän tiesi kertoa, että korpit osaavat seurata hirvestäjiä. Lähdin laavulta, kun jäljellä oli vain pieni liekki. Hän sanoi, että aina pitää jättää pienet tulet metsänhengille. Sanoin, että näinhän se tietysti on ja jatkoin eteenpäin. 

Pirkan hiihdon polulla tuli vastaan upeita jäkälikkökankaita. Minua harmitti, ettei niitä oltu rauhoitettu ja että niin monet polut rikkoivat sitä. 

Jäkälikkökankaita Pirkan taipaleelta. Yhtään ei ole lunta. 
Vaikka kuinka hiljaa kuljin, niin silti saavuin pysäkille ajoissa. Bussi oli vielä myöhässä ja saapui Kyröskoskelle myöhässä. Ajattelin jo myöhästyneeni Tampereen bussista ja istuin odottamaan seuraavaa, joka tulee tunnin päästä. Sitten kävikin niin, että se edellinen tuli pihaan ja hyvä etten jäänyt siitä. Sillä menin sitten Ylöjärvelle.

Ylöjärvellä ei ollut myöskään paljoa nähtävää. Ylöjärvellä on kanssa laatikkoarkkitehtuuri vallalla. Kätkö esitteli "Tankki täyteen" -sarjan kuvauspaikan ja Ylöjärvi tuli kätkökartalle. Tuohon aikaan oli ilmeisesti hämäläismurre hauskaa ja sitä esiteltiin sekä Reinikaisessa että tässä sarjassa. Ilmankos ennen olin koko ajan ulkosalla televisio-ohjelmien aikana, ja niin olen nykyisinkin. 

Kävin hakemassa toisenkin kätkön, missä vaiheessa rupesi satamaan enemmän. Siinä vaiheessa mietin, missä täällä olisi sellainen bussipysäkki, josta pääsisi Tampesteriin. Noin sadan metrin päässä näkyikin pysäkin merkki, mutta siellä oli vain bussi, joka ei ollut linjalla. Kun kävelin sinne, näin toisen pysäkin siinä lähellä, josta pääsikin Tampesteriin. Matkalla sinne bussi ajoi Tohlopin ohi. Tohlopin syvyyksistä ammennetaan kuonaa television kautta jokaiseen olohuoneeseen Suomessa. 

Bussi meni Tampesterissa Aleksanterin kirkon ohi ja siellä oli kyltti, että kirko on auki ja minua harmitti se, etten mennyt sinne. Sitten se meni linja-autoasemalle, josta kävelin Rainille. Oli kuin veitsillä kävelisi, sattui niin vietävästi kaikki rakot ja hankaumat. Kun painoa on 165 kg, niin tottahan säärten ja reisien lihakset kasvavat, mutta jalkapohja ei voi kasvaa, vaan ottaa sen painon päälleen. 

Rainin poikaystävä Jiri oli paikalla ja teki oikein maukasta ruokaa meille. Hän myös huvitti itseään katsomalla TV-seiskaa. Sanoi, että suomalaiset uskikset ovat kopioineet amerikkalaisilta ajatuksen paluusta 1950-luvulle, vaikkei Suomen 1950-luku ollut sellainen aika, jolle kovin moni haluaisi palata. Minä en ymmärrä, miksi kukaan haluaa katsoa sitä kanavaa. 

Aamulla ostin asemalla junalipun Mämmilään. Nuori kioskinpitäjä ei ymmärtänyt. Huomaan olevani keski-ikäinen, kun heitän paikallista läpänderiä ja sitä ei ymmärretä, kun se on ajalta, jolloin kuuntelija ei ollut vielä edes syntynytkään. "Mämmilä" tietysti viittaa Tarmo Koiviston juonellisesti tylsään, mutta hyvin piirrettyyn sarjakuvaan Orivedestä. Jälleen esimerkki pirkanmaalaishuumorista. No, sinne meni paikallisjuna, kiskobussi. Tässä kiskobussissa oli samat ominaisuudet kuin Hanko-Karjaa -kiskobussissa: kuulutukset kolmella kielellä ja täydellä volyymillä ja luita särkevä oven sulkeutumisesta varoittava ulina, mutta myös bonuksena outo resonointiääni. Se varmaan johtuu siitä, että kiskobussi ajaa tuota väliä lujempaa kuin Hanko-Karjaa väliä. Se taas johtuu siitä, ettei se pysähdy Messukylässä, Vehmaisilla, Vatialassa eikä Kangasalalla. Orivesi tulee kätkökartalle, kun ensimmäinen kätkö löytyy heti asemalta. Toista kätköä en löydäkään, enkä viitsi kolmatta yrittää, koska samana päivänä käveltävää vielä riittää. Seurailen sen sijaan ratapihan duunareiden verkkaista työskentelyä. Yhtä pientä rautaosaa kannetaan kerrallaan kaivinkoneen kauhaan ja yksi sitten istuu kaivinkoneessa ja siirtää sitä aina seuraavan kasan kohdalle. Miesten työt. Minä olen aina töissä joutunut rehkimään kieli vyön alla eikä sittenkään riitä. 


Seuraavalla junalla Jämsään, Jämsän lähellä pellolla on satakunta joutsenta. Heti asemalta irtoaa Jämsä uudeksi kunnaksi, kun löytyy kätkö. Lähden sitten kävelemään Jämsän kirkolle. Tovi siinä kuluukin, matkaa on vajaa maili. Jämsää halkoo joki ja sillalta näkee kaksi patsasta, jotka katsovat joen yli toisiaan. 

Jämsän kirkko
 Jämsän kirkolta lähden sitten tallaamaan keskustaan. Jämsässä on keskustassa kartano, jossa on kahvila, mutta aikaa ei ollut tähän ulkoa päin nättiin paikkaan tutustua. Matkalla tulee sellainen erikoinen kätkö, että sinne voi jättää postikortin postimerkin kanssa ja sitten seuraava postittaa sen. Päätin ottaa kortin kuljetettavakseni ja viedä sen Hankoon. Osoite kortissa oli Jämsänkoskelle, niin halusin, että se nyt kulkee vähän pitemmän matkan.

Jämsän torin lähellä oli kätkö sellaisessa nurkassa, missä oli paljon rojua. Millään ei tahtonut löytyä ja kerran iskin jo käteni purukumiin. Kuka liiskaa purukumeja suoraan seinään, tekevätkö ne sitä kotonaankin. Piti puikkelehtia pahimman rojun alta ja sitten tunkea käsi syvälle. Kyllä on niin, että lihavan käsikin on lihava, kun ei tahdo mahtua. Sain tönäistyä purkkia vielä kauemmaksi. Silloin se oli pakko onkia sieltä pois. Paikalla oli vielä valvontakamerakin, joka oli suunnattu juuri samaan nurkkaan. Onneksi sain purkin pois ja logattua. Sen jälkeen häivyin paikalta. Kun väsytti, niin menin ensin Forumiin istumaan ja myöhemmin suuntasin joen toiselle puolelle.
Jämsän äijä oli korpifilosofi ja eksentrikko, joka kehitti omanlaisensa matematiikankin. 

Jämsää elävöittää sen halki virtaava joki
Lidl, tuo modernin sivistyksen mittari, tarjoaa minulle mahdollisuuden täydentää matkaeväitäni. Lähellä on myös kulttuurikeskus Teboil, tuttavammin tebbari. On siellä lähellä myös Jämsän kulttuurikeskus Kivipankki, mutta tebbari on aina auki. Istun hetken aikaa Tebbarilla, ennen kuin lähden pimenevässä illassa tallustamaan pysäkille. Sinne on noin mailin matka. Ihmettelen, miten matka aina pysyy mailissa.

Saavun Jämsän hirvipatsaalle. Aina, kun minun perheeni reissasi Kuopiosta Tampereelle minun lapsuudessani, pysähdyttiin Jämsässä ja hirvipatsaan luona. Hirvipatsas on ikään kuin Jämsän tunnus, tai ainakin oli silloin. Se erotti Jämsän kaikista muista paikkakunnista.

Hirvipatsas on jotenkin kärsineen oloinen

Pakollinen selfie. Nää blogit on muuten tylsiä, kuulemma.
Onnibus kuljetti minut sen jälkeen Tampereelle, jossa taas nukuin yöni syvää unta. 

Aamulla liikenteeseen. Vettä ruimi entistä julmemmin. Kävin katsomassa kätköt Messukylän kirkoilta. Toinen etsitytti vähän pitempään, vaikka sen piti olla helppo. Sen jälkeen lähdin Pispalan kirkolle. Jäin pois väärällä pysäkillä ja jouduin kävelemään kohtalaisessa sateessa pitkän matkan turhaan ylös rinnettä, Kirkko ei juuri tarjonnut suojaa sateelta. Myös tämä kirkko oli erittäin ruma, mutta onneksi se oli seurakuntakeskuksen takana, niin ettei sen rumuus näy kadulle. 

Sen jälkeen menin käymään Aleksanterin kirkossa ja Metsossa. Ensin jouduin odottamaan Metson avautumista niukassa sateen suojassa. VIP-asiakkaat päästettiin sisälle ja moni meistä yritti luikahtaa kirjaston eteiseen, mutta meidät ohjattiin ulos. Kirjaston henkilökunta korrektisti pahoitteli, että kirjaston remontin takia joudutaan ihmisiä seisottamaan sateessa. 
Kirjastossa oli fiksusti tila omien eväiden syömiselle. 

Himmeetä settiä, mutta onneksi täällä on hiljaista
Aleksanterin kirkon alttaritaulu esitti Jeesuksen transfiguraatiota. Minä en valitsisi sitä alttaritaulun aiheeksi. Siinä opetuslapset näkevät Jeesuksen mielikuvitusolentojen Eliaan ja Mooseksen seurassa. Jos heitä pitää todellisina, niin molemmat olivat olleet kuolleina jo satoja vuosia. Sitä paitsi, kuinka heidät pystyttiin edes tunnistamaan näiksi kahdeksi henkilöksi. Tyypillisemmät aiheet, kuten Jeesus paimenena, herättävät vähemmän levottomia kysymyksiä ja väitteitä huumaaviin sieniin koskemisesta. Kirkonkirouksilla, noitien polttamisella ja helvetintulella sitten ihmiset on pakotettu "uskomaan" tuollaiset lasten sadut. Minäkin ennen kuvittelin, että kaikki uskovat tuollaiset tarinat ihan ilman kysymyksiä, kun kukaan ei uskaltanut sanoa ääneen, ettei usko moista hölynpölyä.

Joka tapauksessa, maalaus on kaunis ja kirkko on kaunis ja hiljainen sisältä. 

Viä lopuksi turrekuva Tampesterista
Kävin vielä Sorsapuistossa sateesta huolimatta. Lapsena olin usein ruokkinut siellä kvaakkuja. Nyt siellä oli isot kyltit, joissa kielletään niiden ruokkiminen jonkin jätelain nojalla. Onko tämä nyt sellainen laki, jota hallituspuolue Perussuolinkaiset kehottavat jättämään noudattamatta. Minä ainakin jättäisin. Ainoa on se, ettei pulla ole paras ruoka sorsalle. Parhaimmillaan Sorsussa on esillä paljonkin lintuja. Eksoottiset tirpat siirretään talveksi sisätiloihin. 

Lopuksi kävin keskustassa infopisteen geokätköllä ja siirryin Koskikeskukseen odottamaan bussia. Onnibussilla Helsinkiin ja sitten junalla kotiin. Tuntui kivalta olla välillä kotona, raskaan reissun jäljiltä. Etenkin jalkapohjat olivat kuin pommitetut.

kätkökarta

33 kommenttia:

 1. Taitaa olla kohta koko Suomi kierretty? Mahtava harrastus tuo geokätkeily, onpahan syy kiertää vähän pienempiäkin paikkakuntia!

  VastaaPoista
 2. 201 kuntaa vielä näkemättä. http://www.geocache.fi/stat/kunta.php?la=&slide=1&userid=102732&fud=
  Pitäisi vielä löytää 16 kätköä laavuilta ja aina kirkkoja, rautatieasemia ja nollakilometrisiä. Tänä vuonna ohjelmassa olisi vielä kolme laavua, ins Allah ja saada kirkot "pakettiin".


  VastaaPoista
 3. Montako kilometriä kertyi? Ei tule viikonloppuna ainakaan tylsää ja aika monta kätköäkin olet bonngannut. Taitaa viedä tuokin harrastus mukanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä tästä reissusta, mutta vuodessa on tullut 14400 kilometriä pelkästään geokätköjen perässä.

   Poista
 4. Pitäisi itsekin matkailla Suomessa paljon enemmän, sähän olet käynyt vaikka missä. Tampereellakin olen piipahtanut vain nopeasti, sinne haluan uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereella on loputtomasti nähtävää, puhuimmekin julkisista saunoista. Aikaa julkisissa saunoissa käymiseen ei tällä kertaa ollut.

   Poista
 5. Mitenkäs tämä geokätköily onnistuu sitten, kun tulee lunta ja jäätä. Vai onko erilliset paikat kesälle ja talvelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonosti, tämä on minun mielipiteeni. Geokätköistä suuri osa jää lumen alle. Joissakin on lumitähtiattribuutti merkitsemässä sitä, että ne on talvilöydettäviä tai toiset ovat merkitty nimenomaisesti sellaisiksi, ettei niitä voi löytää talvella. Siitä huolimatta lumen kasaantuminen tai vastaavasti lumettomuus vaikuttavat löydettävyyteen. Sitä paitsi, purkki voi jäätyä koloonsa. Geokohteet, kuten esimerkiksi Varkauden tafonit, peittyvät kokonaan lumen alle. Toisaalta, vesistöjen jäätyessä saarikätköt ovat kesää helpommin haettavissa. Pimeys tarkoittaa sitä, että voi sen suojissa hakea kaupunkikätköjä.
   Toivon, ettei lunta tulisi vähään aikaan ja että lumipeite olisi lyhyen aikaa. Vielä on tarkoitus yöpyä laavulla Lohjalla ja Mikkelissä. Lunta on jo Sortavalassa.

   Poista
 6. En ole aiemmin ymmärtänyt mikä tuossa kätköilyssä on niin hienoa, mutta tätä lukiessa alkoi viimein valjeta. Mainio tapa tutustua Suomeen ja nähdä paikkoja, joihin tuskin tulisi muuten lähdettyä. Uskon koukuttavaksi hommaksi, joten en uskalla ajanpuutteen vuoksi edes kokeilla. Kullakin oma syynsä liikkua luonnossa, oli se sitten kätköily, frisbeegolf tai sienestys. Pääasia että tulee lähdettyä.

  VastaaPoista
 7. Geokätköily on kyllä mainio tapa tutustua Suomen eri kolkkiin ja sitä päätyy paikkohiin, joihin ei muuten menisi. Tampereen maisemat näyttivät kovinkin tutuilta.

  VastaaPoista
 8. Olipa kaunita jäkälikkökankaita Pirkan kierroksella ja mukava maanomistaja, tällaisista kohtaamisista jää mukavia matkamuistoja!

  Pranzossa ei vuorostaan taidettu käyttää ihan ehtoja italialaisia reseptejä. Aidossa italialaisessa ruuassa kyllä käytetään valkosipulia, mutta se ei milloinkaan saisi 'tunkea läpi' muiden makujen joukosta.

  Olet muuten ihan huikean määrän matkaa taittanut tänä vuonna geokätköilyjen merkeissä - hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkäneesuisemmat haistoivat Pranzossa valkosipulin jo ihan ovelta.

   Poista
 9. Enpä tiedä jaksaisinko tuota tahtia useimpina viikonloppuina (?) Suomea (ja vielä julkisilla) kiertää edes jonkun löytämisen toivossa :-) Olet Sinä sitkeä sissi - tai tosi hurahtanut näihin!

  VastaaPoista
 10. Tuli teiden nimistä mieleen, että Porissa on Pelle Miljoonan tie. :) Tuo Hervannan kirjaston veden liplatus on muuten ärsyttävää!
  Kaunis tuo Tyrvään kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liplattaisi edes tasaisesti, mutta joskus se liplattaa voimakkaammin.

   Poista
 11. Tässä saa hienosti kyllä Suomen haltuun. Monia paikkakuntia mitä en osaisi sijoittaa kartalle, mikä on sikäli vähän harmi koska Suomestakin löytyy kuitenkin monenlaista mielenkiintoista paikkaa. Jämsässäkään en ole ikinä käynyt, mutta kartano varsinkin vaikutti mielenkiintoiselta. Hauska tuo postikortti-idea, ilahduin että annoit työtä postilaitokselle enemmänkin :)

  VastaaPoista
 12. Kyllä sinä Stacy olet ehtivä nainen! Näitä postauksia lukiessa ihan silmissä vilisee, kun paikkakunta vaihtuu nopeammin kuin ehtii sanoa geokätkö :D Taitaa olla Suomen rataverkosto ja bussireitit kohta koluttu. Mistä muuten tietää, mikä on suosituin geokätkö?

  VastaaPoista
 13. Tämä olisi kyllä jonkun näkökulmasta hyvinkin eksoottinen postaus :)

  VastaaPoista
 14. Nyt olet ollut suunnilla, jotka eivät ole minulle tuttuja ei sitten ollenkaan :) Joskus skidinä olin jonkin verran Tampereen lähellä serkkujen luona ja minulla oli jopa Särkänniemen kausikortti :D, mutta siihen se jäi. Ei juurikaan mielikuvia Tampereesta muuten. Oot kyllä aika sissi, että jaksat Suomen syksyssä noin ahkerasti koluta paikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampesterissa nähtävää on suorastaan loputtomiin. Minä sanon, että paljon on jäänyt näkemättä, jos ei ole käynyt Pispalanharjulla tai Pyynikin tornissa (hyvällä säällä). Tamperehan on ruma kuin jokin Kouvola tai Riihimäki, mutta korkealta katsottuna sen unohtaa. Minulla itselläni on projektina käydä kaikki Tampereen julkiset saunat joskus. Kaveri on tulossa sohvasurffaamaan tänne Hankoon, kun hän on Hanko-entusiasti, niin se tietäisi, että minä taas menisin vuorostaan hänelle Tampesteriin. Saas nähdä!
   Tietysti jäi "pakollinen" musta makkara nauttimatta. Yleensä Tammelan tori on se paikka, mutta rautatieaseman luona olevaa kojuakin suositellaan ja Tapolan tehtaanmyymälää.

   Poista
 15. Geokätkeily on itselle melko vierasta (mitä nyt on blogistasi tullut luettua), mutta tuntuu aika upealta tavalta nähdä Suomea. :)

  VastaaPoista
 16. Tuttuja paikkoja! Joko alkaa olla kaikki Suomen pikkukunnatkin kierrettynä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 116 kuntaa käytynä, 201 vielä edessä, joten aihetta tarinaan riittää. Pikkukuntia olen käynyt etelässä, kaikki Ahvenanmaalta pl. Kumlinge, kaikki Varsinais-Suomesta, suurin osa Uudestamaasta. Suurimmat puutteet ovat Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo, joista viimeiseen yritän ennen kuin vuosi vaihtuu.

   16 laavua tarvitaan ja kolme kirkkoa. Menee ensi vuoden puolelle laavujen kanssa.

   Poista
 17. Mielenkiinnolla odotan, milloin menet minun kotikulmilleni ja käytkö Kongon luolilta asti etsimässä kätkön, josta sain tietää sen jälkeen, kun olin itse siellä käynyt. Ehkä ensi kesänä käyn kätkönkin etsimässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näytä sellaiselta paikalta, johon menisi julkinen liikenne, eli mun kannaltani pahasti paitsiossa. Tällä hetkellä koko Etelä-Savo on minulla punaisena, mutta eiköhän tuo tilanne vielä muutu. Mikään palava tarve ei ole vielä Savonlinnaan tulla.

   Poista
 18. Huisin tapahtumarikkaita nää sun geokätköilyreissut. Mahtavan yksityiskohtaisestikin jaksat kertoa. Aika paljon näyttää Tampereeltakin kätköjä löytyvän!

  VastaaPoista
 19. Toi geokätkeily on kyllä mielenkiintoista ja että lyhytelokuviakin! :)

  VastaaPoista
 20. Huh mikä reissu! Olen itsekin kokeillut joskus geokätköillä, mutta en koskaan löytänyt niitä paria kätrköä, joita etsin, joten totesin, ettei ollut mun juttu. :D

  VastaaPoista
 21. Menin jo laskuissa sekaisin, kuinka monta kätköä ehdit parissa päivässä löytää. Hurjia matkoja kyllä liikut, ja olet vissiin aika haka suomalaisessa julkisessa liikenteessä! Ei olisi samaa seikkailufiilistä vedellä autolla kätköltä toiselle. :)

  VastaaPoista
 22. Tämä oli erittäin mielenkiintoista sikäli, että nyt liikuttiin omilla kotikonnuilla. On sulla kyllä julkisissa liikennevälineissä ollut istumista näiden reissujesi aikana, kun miettii kuinka laajalla alueella olet liikkunut. Hyvä esimerkki siitä, että kun harrastus vie mennessään, niin sen parissa kuluu sittä aikaa...

  VastaaPoista
 23. Moneen paikkaan olet kerennyt. Tuo on kyllä todellakin omanlaistansa seikkailua, jossa pääsee matkaamaan laajalti aivan lähelläkin.

  VastaaPoista
 24. Mielenkiintoinen tapa reissata geokätköilyn parissa. Oma tietämykseni tästä geokätköilystä laajeni postauksesi myötä erittäin paljon :)
  -Tanja

  VastaaPoista