maanantai 23. marraskuuta 2015

Levotonta Lohjalla, hektistä Helsingissä

Gnostilainen seura piti taas yleisöluentonsa Helsingissä ja minä ajattelin mennä käymään siellä, mutta Lohjan kautta. Lohjalla on pitkään ollut helposti julkisilla saavutettava laavu Hiihtomaalla ja siitä saisin itselleni parhaimmassa tapauksessa laavuhaasteen 35. laavun. Suunnitelma Helsingin varalle oli käydä hakemassa 2-3 kirkkoa, kirkkohaasteen sadasta kirkosta puuttui kolme.

Niinpä sitten ensin Karjaalle ja Lohjan bussiin. Karjaan bussiasema avasi aamulla ystävällisesti ovensa ja siellä oli pistorasiakin. En tarvinnut pistorasiaa tällä kerralla. Bussikuski ihmetteli Karjaan lumettomuutta ja sanoi, että Lohjan Muijalassa, missä hän asuu, on jo täysi talvi. Laavu oli nimenomaisesti Muijalassa. Nyt olin iloinen, että minulla oli maiharit ja talvitakki sen sijaan että olisin lähtenyt päällä vain huppari ja tennarit.

Mustion jälkeen lunta rupesikin olemaan maastossa ja mitä kauemmaksi Lohjalla mentiin, sitä enemmän oli lunta. Jäin pois Muijalassa ja kiipesin melko jyrkkää tietä harjulle. Harjulla oli lukittu grillikota ja laavu. Pelkäsin, että kätkö oli jäänyt lumen alle, mutta kätkön paikka oli hyvin selvä ja se oli sen verran rinteessä, ettei lumi ollut peittänyt sitä. Niinpä loggasin itselleni 35. laavun.

Laavulla pistin tulet ja paistoin makkaraa. Lunta oli tuiskuttanut polttopuiden päälle, ne eivät olleet kovin kuivia. Lenkkeilijöitä oli paljon ja koiran ulkoiluttajia. Useimmat etenivät lenkkitossut jalassa. Lohjalaiset eivät tulleet tervehtimään laavulle eli olivat varautuneempaa sakkia kuin hämeenkyröläiset.

Hiihtomajan laavun talviset olosuhteet

Eipä nuotio paljon lämmitä, mutta makkarat se paistaa

Lohjalla maisemat on niin kuin jossain paljon pohjoisempana


Koska olin herännyt varhain, neljältä aamulla; päätin käydä varhain nukkumaan makuupussiini. Taisin siinä torkahtaakin vähän, heräsin siihen, että koira räksytti vieressä. Toisen kerran heräsin siihen, että mies oli lähellä ja kysyi minulta, oliko kaikki kunnossa. Ehkäpä hänestä oli täysin hullua yöpyä laavulla talviolosuhteissa. Tulin kuitenkin jotenkin pelokkaaksi tästä kohtaamisesta.
Täysin erää ei täällä ollut muutenkaan, sillä Turku-Helsinki -moottoritien pauhu kuului laavulle

Olin jo tullessa huomannut, että viereisillä lenkkipoluilla oli valotolpat, joten mietin, valaistaankohan ne yöksi. Hyvä puoli siinä on se, että aamulla lähtiessä olisi valoisaa. Huono puoli on, että kulkijoita riittäisi myöhäiseen asti. Valot tulivat päälle.

Myös alkuillasta riitti lenkkeilijöitä. Eräs mies lähti kulkemaan laavua kohti, mutta kun näki minut siellä, kääntyi pois.

Yöllä minulla tuli hätä vessaan ja huomasin lunta tuiskuttavan lisää, jopa naamalle. Ulos lämpimästä makuupussista ja kökkimään hankeen. Valot oli sammutettu jossain vaiheessa, joten oli kohtalaisen pimeääkin. Aamulla herätti kello taas neljältä ja suoriuduin bussipysäkille. Vähän liian varhain olin siellä, jouduin puolisen tuntia odottamaan.

Lohja on minulle tuttu paikkakunta, olen kätköillyt siellä paljon. Ehkä vaikuttavin paikka Lohjalla on Karkalin niemi luonnonpuistoineen ja siinä vieressä oleva Torholan luola. Lihavana en tietenkään edes yrittänyt perimmäiseen kammioon ja narutikkaat olivat enemmän kuin hyödylliset siellä käydessä.

Helsingissä ensimmäinen kohde oli Kannelmäen kirkko. Kannelmäessä olen tehnyt joskus töitä ja siellä oli sellainen talonmies, joka ei suvainnut minua, vaan meni kysymään minun asiakkaaltani, onko hän tilannut minut sinne töihin. Pihaneuvokset ovat olleet tärkeilevä ammattiryhmä aina minun lapsuudestani lähtien. No, Kannelmäen kirkko oli pimeänä, eikä siellä ollut ihmisiä. Loggasin kätkön. Kirkko muistutti valtavaa kotaa. Se kuuluu ryhmään arkkitehtuuriltaan omituiset kirkot. Menin bussilla keskustaan ja sieltä Latokartanoon. Päivä oli jo valjennut harmaaksi siihen mennessä. Kätkö löytyi pienellä etsimisellä, eikä ulkopuolisia ollut mailla halmeilla. Juuri kun minulla oli kätkö käsissä, kirkko rupesi kelloilla kutsumaan niitä ulkopuolisia, joten tuli kiire saada kätkö takaisin. Itse kirkko muistutti monitoimikeskusta tai uimahallia
Viimeinen kirkko oli Itäsalmella, Östersundomin kirkko tai kappeli. Kätkö on nimetty kirkoksi, joten se on kirkkokätkö, vaikka itse laitosta kutsutaan kappeliksi. Tämäkin kätkö löytyi nopeasti. Kappelissa oli iso kelttiläinen risti ovella. Se oli aika hätkähdyttävä.

Sata kirkkoa kasassa, yksi Venäjältä, loput Suomesta. Suurin osa luterilaisia, muutama ortodoksinen, pari muuta. Sottungan ja Kökarin kirkot olivat parhaimmasta päästä, huikeita oli myös Tervolan ja Vammalan kirkot. Kammottavin on tietysti Kalevan kirkko Tampereella ja se on museoviraston suojelema, vieläpä. Suurin osa kirkoista pilaa muuten kauniin puiston. Tampere on täynnä erittäin rumia taloja, mutta ne unohtaa, kun ne ovat jopa kauniita Kalevan kirkkoon verrattuna. Myös Kuopio on rakennuttanut kirkoistaan betonimöhkäleitä.

Olen reissussa syönyt yleensä "homodieetin" mukaisesti, eli paljon rasvaa, olemattomasti hiilareita, kohtuullisesti proteiinia. Seuraus siitä oli tällä kertaa se, että housut olivat minulle liian isot ja jouduin niitä jatkuvasti kohentelemaan. Aina pitää pakata mukaan vyö! Toinen, minkä reissueväissä huomaa, on se, kuinka paljon kaikessa on suolaa. Suola on tietysti ihan terveellistäkin, kun hikoilee, mutta se taas tietää, että pitää kantaa mukanaan paljon vettä. Huolenaiheeni laavulla oli, että vesi jäätyy pulloon ja hajottaa sen. Todellisuudessa vesi oli kuitenkin erittäin raikasta. Jokin Lidlin "rahatammi" -juusto sisältää kolmanneksen aitoa energiaa, eikä vie paljoa tilaa repussa.

Itäsalmesta bussi vei Itäkeskukseen, jossa käytin hyväkseni wc-tiloja, minkä jälkeen ankkuroiduin Kirjasto 10:n "Suvantoon". Suvannossa aina joku mies päivystää säkkituolissa tekninen vimpain kiinni ainoassa pistorasiassa. Tällä kertaa päivän dorka saapasteli sinne jalkineissaan jopa niin, että kaatoi "kengät kielletty" -kyltin ja härkki tätä säkkituolissa olevaa miestä, kun luuli sitä kaverikseen. Sen jälkeen hän siirtyi huutelemaan kaveriaan muuanne. Mielipiteeni siitä, että Suvanto on huono toteutus hyvästä ideasta vahvistuu.

Paikan rohmuamisesta, muuten: ratikassa miehet istuskelivat oven luona kääntöpenkeillä niin, ettei somalialaisnainen päässyt pysäköimään lastenvaunuaan siihen, vaan tukki oviaukon.

Gnostilaisen Seuran luennolla käsiteltiin uskoa, tekoja ja pelastusta. Sain kuulla esityksen Augsburgin tunnustusta. Minulle selvisi hieman se, mihin luterilaiset uskovat. Ehkä rippileirillä puhutaan tällaisia asioita, minä en ole koskaan ripillä käynyt ja koulun uskontotunnilla minä vain mietin kirkosta eroamista. Epäilijäksi olen joutunut pohtimaan uskonasioita aivan kuin hetero vaivaa päätään homoilla.

Illalla menin junalla kotiin. Eikös VR:n pitänyt alentaa hintoja syksyllä, missä ne alennetut hinnat ovat?! Onnarin pitäisi mennä Karjaalle tai Hankoon! Olin hyvin väsynyt ja pääsin kotiin klo 23 illalla ja menin suoraan nukkumaan.

28 kommenttia:

 1. Sie se oot käyny joka paikassa ja nukkunut vaikka missä :D Tästä jäi päällimmäisenä mieleen postausidea sinulle. Mitä kaikkia haasteita sulla on nyt meneillään, jos kerran täytyy nukkua laavuissa ja käydä kirkoissa ja etsiä juuri tietynlaisia kätköjä? :D Onko muutakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aika monta rautaa tulessa. Yksi on Rannikkokaupunkihaaste, eli kaikki Suomen rannikkokaupungit. Minulta nyt puuttuu kaupungit Raahesta Kristiinankaupunkiin.
   Mysterious municipalities haaste, bronze on suoritettu, kun on hakenut mysteerikätkön 30 kunnasta. No, se on jo kasassa. Sitten tulee tietysti jalommat metallit.
   Graticule-haasteissa on myös eri metallit, bronze on jo suoritettu, eli graticule tarkoittaa aste kertaa aste -ruutua Suomessa. Pronssiin pitää löytää muistaakseni
   30 graticulea. Sitten on haaste, jossa kerätään kätkön koodeissa olevista luvuista numerot 0-100 ja siitä puuttuu enää yksi. Tämä haaste taas auttaa minua keräämään kasaan Pohjois-Karjalan maakuntahaasteen. Laavuhaaste on tietysti koko ajan menossa,
   eli purkit 50 laavulta. 200 kirkon haaste, 100 rautatieaseman ja 100 nollakilometrisen haasteet, koska näistä on suoritettu jo 100 kirkkoa, 50 asemaa ja 50 nollakilometristä.
   Kuntahaasteet alkavat 120 kunnasta, sehän on minulla kohta jo kasassa. Sitten on kolmen maanosan haaste, jossa yksi maanosa pitää olla Afrikka. No, se Afrikka minulta vielä puuttuu.
   Sitten on 360-astetta Suomi, eli Jyväskylä keskipisteenä koko Suomi jaettuna asteen levyisiin sektoreihin, kätkö kaikilta näiltä asteilta. 113 astetta suoritettu.

   Poista
  2. Wow! huh huh. Näistä saisi jo kokonaisen postauksen aikaan :D

   Poista
 2. Täytyy sanoa että ei ole ihan sellainen reissu mitä itse tekisin. Olen aina jollain tavalla ihaillut niitä jotka pystyvät yöpymään laavuissa. Yksin nukkumisesta puhumattakaan. En usko että saisin nukuttua sekuntiakaan vainoharhaisuuksissani tuollaisessa ympäristössä vaan säpsähtäisin jokaisesta pienestäkin äänestä täysin hereille.. :)

  VastaaPoista
 3. Hattua nostan, itse en ole eläessäni edes tainnut tuollaista laavua nähdä, saati että sellaisessa yöpyisin :) Kerran olen teltassa nukkunut mutta siitäkin parikymmentä vuotta, eli ei sopisi mulle nämä tällaiset haasteet :)

  VastaaPoista
 4. Näiden sinun blogitekstien vuoksi on laavussa nukkuminen alkanut jopa hieman kiinnostaa. Olisi nimittäin minulle aikamoinen elämys! Mutta talvella en missään nimessä voisi kuvitellakaan... Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin makuupussi on kaiken A ja O. Kesälläkin tulee helposti kylmä yöllä. En ole ihan sydänkesällä laavulla yöpynyt niin en tiedä, kuinka paljon höntiäiset häiritsevät, mutta laavuyöpymistä kannattaa yrittää ennen itikoiden ilmaantumista ja sitten hirvikärpästen jälkeen. Pukinkonttiin kaipaan pehmoista makuualustaa, sillä ainakin minulla selkä rasittuu ohuella retkipatjalla.

   Poista
 5. Haha, samaa mieltä olen Kalevan kirkosta! No joo, vuosien saatossa siihen on silmä toki tottunut, mutta vieläkin muistuu ensimmäinen kerta kun kirkon näin enkä sitä olisi sellaiseksi uskonut kun se siltä näyttää!

  Lohja on hyvin tuttu paikka minullekin, siellä syntynyt :). On se kaunis paikka! Kivalta kyllä kuulostaa tämä reissusi! En ole aikoihin nukkunut talvella öitä ulkona, joten olisihan se virkistävää lähteä yöksi laavulle tai telttaan, lämpimin varustein tietysti.

  VastaaPoista
 6. Nää sun kohteet on kyllä aina melko erikoisia, itse en uskaltaisi yöksi lähteä laavulle nukkumaan yksin :D Ja haasteet vasta erikoisia onkin, mutta hauskoja ideoita kyllä :)

  VastaaPoista
 7. Aivan mieletöntä (siis tarkoitan hyvällä tavalla) että joku yöpyy laavussa lumisateessa!! Huh huh! En itse edes harkitsisi. Ensinnäkin en uskaltaisi ja toiseksi sellaista makuupussia ei ole keksittykään missä siellä tarkenisin. :D Hatunnosto kyllä sulle näistä mielenkiintoisista kohteista!

  VastaaPoista
 8. Aikamoinen laavukokemus ja hauska haaste, itseäni kutkuttaa talvitelttailu mutta mielellään jossain missä koirankuljettajia ei näy! :)

  VastaaPoista
 9. Hauskoja projekteja ja onnea 100 kirkon saavuttamisesta! Kuulostaa jännittävältä arjen seikkailulta tuo kätköily ja laavuilu. Tekis mieli itsekin lähteä pari kätköä kaivamaan! Titta & Thomas / IKILOMALLA

  VastaaPoista
 10. Varmasti mielenkiintoinen retki :) Hauska projekti kerätä 100 kirkkoa ja 35 käytyä laavua. Laavulla yöpyminen on sellaista mikä ei itselle tulisi heti mieleen, vaikka olen joskus ollut partiossakin.

  VastaaPoista
 11. Kylläpä uskallat ja viitsit nukkua joka paikassa, itellä ei ehkä riittäis erähenkisyys tollaseen touhuun, vaikka laavu niin kauniilta näyttikin! Kirkoista sen verran, että Kalevan kirkko näkyy meidän ikkunasta, mutten silti oo koskaan käyny siellä sisällä. Valosaan aikaan kirkko on törkeen ruma, mutta iltasella valaistuna se on ihan ok. Ottaisin silti mieluummin kauniimman kirkon näkymäkseni. :D

  Eipä tännekään ole näkyny VR:n hintojen alennukset, mutta jotenkin en yllättyny siitä. Pitää hyödyntää tarjoukset ja yrittää suosia busseja mahdollisimman paljon.

  VastaaPoista
 12. Onpa täällä lähelläkin ollut lunta! Ihan rannikolla ei ole ja siksi on helppo ajatella, että sitä on vain jossain Lapissa :-)

  VastaaPoista
 13. Lohjan tienoilla ollut viikonloppuna lunta? No lähellepä on tullut! Aika eri näköiseksi menee luonto mutta toisaalta mietin laavuilla nukkumista, että epäilemättä eri tuntuiseksikin, kun lämpötila laskee pakkaselle. Olet sinä aika sissi.

  VastaaPoista
 14. No huh, samaa ihmetellen ja ihailen ja kauhistlen kuin muutkin kommentoijat, että aika uskomaton ja rohkea olet, kun laavulla yksin yövyt ja vielä pakkasessa ja lumisateessa. Vaikuttaa jo armeijameiningiltä :). Kiinnostavia haasteita sinulla menossa. Tsemppiä niihin!

  VastaaPoista
 15. Rohkea veto nukkua yksin laavulla. Olen taivas alla nukkunut ja silloinkin pari kamua mukana. Tuossa yhdessä vastauksessa kerroit haasteista. Aikamoinen Suomi-tutuksi sarja. Mielenkiintoista, voisi itsekin ottaa jonkun noista vaikka kunta haasteen.

  VastaaPoista
 16. aika rohkeaa nukkua yksin laavulla. Tuossa kommentissa kerroit haasteistasi. Minullekin kelpaisi vaikka tuo kuntahaaste. Pitää pistää mieleen.

  VastaaPoista
 17. Vaikuttaa oikein tunnelmalliselta nukkua lumisateessa laavussa. Ihanan näköistäkin lumipeitteen alla. En ole koskaan nukkunut talvella ulkona, mutta haluaisin kokeilla. Myöhään syksyllä olen kyllä, mutta en koskaan, kun asteet ovat miinuksen puolella. Ei muuta kuin hyvä makuupussi hankintaan, niin tuskin tuossa mitään ongelmaa olisi.

  VastaaPoista
 18. Mä en ole koskaan kokeillut kätköilyä talvella urbaanin ympäristön ulkopuolella. Jotenkin tuntuu ihan mahdottomalta tehtävältä.

  VastaaPoista
 19. Laavuyöpyminen se vasta onkin jotain! Lumisateessa laavussa nukkuminen vaatii jo sitkeyttä ja jää varmasti mieleen. Oot rohkea :)

  VastaaPoista
 20. Näitä sun juttuja on niin hauska lueskella, kun ei ikinä tiedä millaisia seikkailuja tulee vastaan :) Laavuyö talviaikaan on vielä kokeilematta, mutta voisi olla ihan jännää. Me testattiin täällä Tunisiassa yöpyminen aavikolla, puoliavoimen katoksen alla. Tosin siellä oli ihan oikea sänky käytössä :D

  VastaaPoista
 21. Enpä olisi osannut heti sijoittaa noita kuvia Lohjalle, vaikka olen Muijalassakin käynyt ja erityisesti Nummelanharju on tuolta suunnalta tuttu. Näitä lukiessa tulee hyvin Suomi tutuksi, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 22. No huhhuh, on sitä aikamoinen sietokyky itsellä, mutta jäisi kyllä tuo paikka nukkumatta. Aikamoisia seikkailuja taas alla! :)

  VastaaPoista
 23. Ensinnäkin, Kalevan kirkko pitää käydä katsomassa ilmasta käsin ja vasta sen jälkeen voi esittää siitä lopullisen mielipiteensä :-) Toiseksi, "Pihaneuvos" oli uusi termi minulle varsin tunnetusta suomalaisesta ilmiöstä. Kolmanneksi, sinulla on välillä sellaisia sanontoja, että sana on niissä todella hallussa: otetaan nyt esimerkiksi varsin kuvaava "Epäilijäksi olen joutunut pohtimaan uskonasioita aivan kuin hetero vaivaa päätään homoilla.".

  VastaaPoista
 24. Yö laavulla, ihan parasta. Mä seikkailin Lohjalla tänä syksynä pariinkin otteeseen, kävin muun muassa Lohjan Omenakarnevaaleilla. Kyllä tässäkin osassa Suomea tosiaan tutkimista riittää ja esimerkiksi juurikin tuo Mustion linna on kiinnostava retkikohde erittäin kauniissa paikassa.

  VastaaPoista
 25. Pakko tarttua noihin talvimaisemiin, koska sitä kyllä kaipaisi tänne Helsinkiinkin. Aikamoinen seikkailija olet kyllä! :)

  VastaaPoista