perjantai 29. tammikuuta 2016

Amazonia: Paluu Sucusarille

Seuraavana aamuna palasimme riippusilloille. Aamun kasteesta ne olivat erityisen liukkaat ja niljaiset. Näimme muun muassa tangaroita.
Lattanokkanappari
Lähdimme kävelemään Explornapoon ja sopivalla paikalla yritimme lattanokkanapparia atrapoimalla eli soittamalla sen ääntä. Vastaus oli aika järisyttävä, koska lintu tuli kohti kuin ohjus siivet päristen ja lensi juuri päittemme yli hiuksia hipoen. Sen jälkeen se palasi takaisin puuhunsa ja koko latvus tipahti maahan. Itse lintuhan ei kummalliselta näytä, mutta sillä oli kyllä luonnetta!

Maastossa etsimme erityisesti sotilasmuurahaisia. Yleensä ihmiset haluavat vältellä niitä, koska juuri sotilasmuurahainen on se, joka pystyy syömään vaikka kokonaisen hevosen raadon matkallaan ja sen sanotaan syövän kaiken muunkin, mikä sen eteen tulee. Siksi ei kannata astua sen polulle. Onneksi polku ei ole sen leveämpi kuin meikäläisten muurahaisten polku, joten sen yli voi helposti astua.
Sotilasmuurahaiset ajavat tietysti pakoon kaikki muut, mitkä suinkin karkuun pääsevät ja niitä sitten saalistaa linturyhmä, jonka nimi on muurat. Missään muualla niitä ei näekään kuin sotilasmuurahaisten yhteydessä. Muuria on monta lajia ja ne ovat useimmiten aika veikeän näköisiä. Isonokkamuura saatiin ääntelemään, mutta tiheässä viidakossa se ei suostunut tulemaan esille.

Isonokkamuura

Tulimme sitten Explornapoon ja vietin aikaa leväten tuolilla Explornapon terassilla. Tulipa yksi kärpänen istumaan kädelle ja minä tapoin sen, mutta se kerkisi pistää minua melko jyhkeästi. Oli kuin olisi iskenyt kätensä veitseen. Perulainen oppaamme sitten ihmetteli minun voivotteluani ja sanoin, että minua pisti tieteelle tuntematon kärpänen. Opas katsoi ja sanoi, että, joo tieteelle tuntematon.

Väliajalla oli mahdollisuus käydä Sucusarilla kalastamassa piraijoja. Minä taitoin kädestäni muutaman sormen pois näkyvistä ja sanoin, "kuka ottaa piraijan pois koukusta". Yvonin kanssa sitten naurettiin, että piraijan kalastajan tuntee siitä, ettei ole sormia jäljellä. No, ei meistä kukaan lähtenyt piraijakalaan, vaan siellä oli muuta porukkaa, jotka eivät olleet ilmeisesti ajatelleet asiaa niin pitkälle kuin miten piraija saadaan pois koukusta, niin ne menivät, mutta eivät ne olleet sitten saaneet yhtään. Ei pidä takertua tuollaisiin yksityiskohtiin, pitää vain lähteä ja sitten myöhemmin vasta kysellä.

Piraijaepisodi kuitenkin johti siihen, ettei tehnyt mieli huljutella sormia vedessä. En tosin tehnyt niin muutenkaan.
Kömpelö kartta alueesta


Explornapon huoneet ja moskiittoverkko. Toimii, jos nukut niin, ettet kosketa verkkoa koskaan. 

Lähdimme Sucusarille ja Napolle veneellä ja näimme sadan isoanin parven. Ilmeisesti oli menossa jonkinlainen Amazonian sisäinen muutto, jota ei olla tutkittu tyydyttävästi. Sellainen johtuu esimerkiksi siitä,että hedelmät kypsyvät eri aikaan eri puolilla Amazonia ja jotkut linnut muuttavat sen mukaan. Käen sukulaiset anit ovat tyypillisiä lintuja USA:sta etelään.

Isoani

Vastarannalla oli valtaisa kapokkipuu lukuisten köynnösten ja liaanien ympäröimänä. Kaukana oksistossa suomukaklattajat pitivät mekkalaa. Kaklattajien ääntä hiljaisella voi kuunnella täällä. Ennen kaikkea onnistuimme näkemään pikkukultapyrstön, jonka pesimäalue on suhteellisen pieni.

Pikkukultapyrstö
Menimme Sucusaria yläjuoksulle päin. Sucusarilla oli paljon paikallisia melomassa kanooteissaan. Lapset oppivat istumaan paikoillaan, kun kanootti on niin kiikkerä, että se kaatuu, jos siinä yhtään heiluu. 

Minä olen välttänyt antamasta niille mitään nimitystä, mutta niitä pidetään orejoneina eli härmäläisittäin isokorvaintiaaneina. Viimeisinkin perinteinen, korviaan venyttänyt isokorva on kuollut, joten en pidä sitä puhtaana heimona. Ylipäätään niin Perussa kuin Brasiliassakin intiaaneja on kohdeltu huonommin kuin mitään eläimiä vielä viime vuosisadalla, joten kulttuurista suuri osa on tuhoutunut jo silloin. 

Ohitimme niiden kylän mennessämme yläjuoksulle. Kylän nimi oli kirjoitettu oudoin kirjaimin, joten en tiedä, mikä se oli, mutta sen sijaan kylän kaikki lapset -ja niitä oli paljon- ryntäsivät meitä katsomaan. 

Kylän jälkeen Vantaanjoen, tämän alajuoksulla, levyinen Sucusari rupesi kapenemaan, eikä kanootteja enää näkynyt. Sääli sikäli, että Sucusari olisi ollut kulkuväylä hyvin pitkällekin viidakkoon. Pimenevässä illassa näimme vielä pihtipyrstökehrääjän.
Pihtipyrstökehrääjä

Arvelin, että ACTSin ulkohuussi olisi haissut, mutta nyt huomasin, että minun vaatteeni haisivat. Tarkemmin sanottuna, minun vaatteeni olivat homehtumassa minun päälleni. Kohta olin ollut kaksi viikkoa Amazoniassa ja kaikki vaatteet olivat koko ajan märkiä. 

Menin kuuraamaan itseäni Explornapon suihkuun. Suihku oli tietysti pimeä ja vesi oli kylmää. 
Explornapon suihku
Suihkusta tullessani kuulin melua ja ryntäsin sen suuntaan. Katossa oli kiinnittyneenä perhonen, Thysania agrippina. 
Thysania agrippina

Thysania agrippina on maailman suurin perhonen, siipiväliltään vastaa jotain pähkinähakkia. Ehkä suurin ötö, mihinkä olen koskaan törmännyt. Sellainen oli kiinnittyneenä suihkulle johtavan käytävän kattoon. Onneksi se ei tarjonnut kauhun hetkiä, kun olin suihkussa. 

Yöllä yritin saada nukuttua, vaikka pampanpöllönen huusi viereisen huoneen katossa. 


41 kommenttia:

  1. Tuossa tilanteessa kylmäkään suihku ei varmasti haitannut, kunhan pääsi kuuraamaan reissupölyt päältä pois.

    Suuret perhoset ovat kyllä vaikuttava näky, suurin näkemäni on ollut tosin tätä Thysania agrippinaa huomattavasti pienempi, n. 15 cm siipiväliltään. Mahtavaa, että pääsit reissullasi näkemään maailman suurimman perhosen!

    VastaaPoista
  2. Onkohan tuo hevosmuurahainen ollut innoittajana siihen Indiana Jones elokuvan kohtaukseen, missä muurahaisarmada nappaa pahiksen, ja vie sen mukaansa...?

    Guatemalassa näin ihan uskomattoman isoja perhosia, mutta eihän ne nyt olleet mitään tuohon verrattuna. Yleisesti pidän perhosia söpöinä, mutta nyt rupeaa olemaan söpn ja pelottavan rajalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sotilasmuurahaiset. Tässä se kohtaus: https://www.youtube.com/watch?v=jcoCkxonm6E
      Minusta tuollaiset kohtaukset ovat naurettavia ja vievät uskottavuutta koko filmiltä. Ikään kuin sitä olisi ollut sen jälkeen kun Indiana selvisi ydinräjähdyksestä jääkaapissa.

      Poista
  3. Minä kävin Galapagossaarten ja Inca Trailin yhteydessä Amazonilla parin päivän ajan, tosin jo vuosia sitten. Ihan liian lyhyt aika olla siellä. Olisin viihtynyt pidempäänkin.

    Minä en ole koskaan pitänyt perhosista. Tuollaista en ottaisi kädelleni mistään hinnasta. Puistattaa koko kuva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, perhonen on ötö. Iso perhonen on iso ötö.

      Poista
  4. Olen ihan samaa mieltä kuin Anna: tuo perhonen rupeaa olemaan söpön ja pelottavan rajalla. Taidan kallistua enemmän siihen pelottavaan... Nauroin muuten ääneen tuolle "vaatteeni homehtuvat päälleni" -jutulle. :)

    VastaaPoista
  5. Miulle tuli myös mieleen ensimmäisenä Indiana Jones. "Ikään kuin sitä olisi ollut sen jälkeen kun Indiana selvisi ydinräjähdyksestä jääkaapissa." :D Niinpä. Sotilasmuurahaisia, piraijakaloja ja veitsikärpäsiä... Huh, mitenköhän meikäläinen selviäisi tuolla. Kuulostaa joka tapauksessa ihan mielettömältä kokemukselta!

    VastaaPoista
  6. Mielettömän iso tuo perhonen - ihan keskikokoisen linnun kokoinen! Kyllä olisi pelottanut jos se olisi tullut suihkussa vastaan! ��

    Lattanokkanappari vaikuttaa aika tuimalta tapaukselta... ei tainnut tykätä tekemästänne äänestä. Tai ainakin järkyttyi että äänen takana oli lauma matkailijoita. :D

    Titta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla reissulla oli oikeasti yksi henkeäsalpaava ötö, jota kohtaan tuli tunteita. No, en minä yleensäkään mene perhosta tappamaan, mutta nämä taivaansiivet. Kun viidakossa valo siivilöityy latvustosta alas säteinä, niin taivaansiipi lentelee pimeän ja valon välissä mutkitellen, niin että se välkkyy niin kuin jokin hälytysajoneuvon sininen vilkku viidakossa. Myöhemmin näin Aguas Calientesissa, että näitä taivaansiipiä kaupiteltiin turreille seinätauluiksi ja tulin surulliseksi. Toivottavasti Perun tulli kerää sellaiset pois, vaikkei taivaansiipi olekaan uhanalainen.


      Poista
  7. Huh mikä perhonen. Kyllä mua ainakin pimeässä suihkussa tuollainenkin pelottaisi. :D Varmasti uskomaton paikka kaikkine ötököineen ja eläimineen.

    VastaaPoista
  8. Huh minkä kokoinen perhonen! Olisin lähtenyt kovaa vauhtia toiseen sunntaan jos tuollainen olisi tullut vastaan :D Ei mulla oikeastaan ole mitään ötököitä vastaan, kunhan ne pysyy tarpeeksi kaukana. Mutta oli varmasti upea paikka ja mieleenpainuva reissu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hesassa on tää Luonnontieteellinen museo eli Eläinmuseo, niin siinä on sellainen pieni kokoushuone jossain siellä ylhäällä, taisi olla toinen kerros. Sen seinällä on Thysania agrippina. Eläinmuseossa on muutenkin kiva vitriini täynnä Amazonian eläimiä.

      Poista
  9. En lähtisi kalastamaan piraijoja :D Tuo perhonen on kyllä iso. Enpäs tiennyt, että perhosiakin on noin isoja.

    VastaaPoista
  10. Toi perhonen on kyllä aikamoinen. Mun yksi kaveri pelkää perhosia, tuon nähtyään tulisi varmaan astetta ankarammat traumat :D Ihanan paljon eri lintulajeja tuolla tuntuu olevan, ja todella värikkäitä!

    VastaaPoista
  11. En tiennyt noin isojen perhosten olemassaolosta (kuinka kauan noin iso perhonen muuten elää?), mutta pihtipyrstökehrääjä on upea - miten erotitte sen maisemasta? Melkoinen suojaväri! Ja sitten päästäänkin näihin upeisiin suomenkielisiin lajinimiin - onko se suora käännös englannista vai ihan suora suomennos linnun ulkönäöstä? Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parisen viikkoa perhosena, toukkavaiheessa ja kotelona sitten vielä lisää.
      Pihtipyrstökehrääjä oli lennossa Sucusarin yllä ja sen suomenkielinen oli viittaus sen ulkonäköön. Sen englanninkielinen nimi on "ladder-tailed nightjar", koska sen pyrstö on raidallinen.

      Poista
  12. En ehkä lähtisi tuonne seikkailemaan, enkä varsinkaan kalastamaan piraijoja. Niin ja myös anacondia voi tulla vastaan.

    VastaaPoista
  13. No siinä on perhosella kokoa! Mua ei kyllä ihan heti tuonne kaikkien noiden ötököiden sekaan saisi vaikka tottakai Amazon silti kiehtoo..Ristiriitaista! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas selviän ötöjen kanssa, mutta ihmiset ottavat minua nopeasti kuuppaan. Olen jonkinlainen empaatti, ihmisten "energiat" ovat minulle kuin ampiaiset, jotka kävelevät iholla.

      Poista
  14. Panamassa kävimme perhosfarmilla, ja se oli ihan oikeasti musta todella pelottava paikka! Perhoset olivat isoja ja lentelivät jotenkin ihan holtittomasti sinne tänne. Pari naisellista kirkaisua oli pakko tehdä. Sitten sai perhosfarmi riittää. :) Toi teidän bongaama perhonen on VALTAVA!

    VastaaPoista
  15. Oletko muuten sattunut lukemaan Anders C. Kroghin Jaguaarin voima -kirjaa? Siinä norjalainen heppu lähtee Amazonian viidakkoon ja pääsee vuodeksi asumaan alkuperäisheimon kanssa. Mielenkiintoista luettavaa. Muistelen, että uivat joessa piraijoista huolimatta, eikä tullut ongelmia. En lähtisi silti itse kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut, mutta pitää ottaa lukulistalle. Piraijat eivät lienee suurin ongelma vedessä. Joki, jossa näkyvyys on nollan luokkaa ei herätä kyllä suurta luottamusta. Piraijat käyvät nälkäisiksi oxbow-järvissä, joista kerron myöhemmin.

      Poista
    2. oxbow-järvi on suomeksi juolua tai makkarajärvi.

      Poista
  16. No nyt on tipuja :-)
    Hyttysverkko on noissa oloissa varmaan tosi tärkeä!

    VastaaPoista
  17. Ihan hervoton tuo perhonen...! En ole koskaan tullut ajatelleeksi että Amazonille voisi lähteä matkailemaan. Ehkä joskus, never say never! Ihailtavaa lintubongausta t. sekoitin harakan ja variksen koulun lintukokeessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa mun pienissä piireissäni, eli mun edesmenneen puolisoni biologian opettaja, on käynyt reissulla Iquitosissa, mun geokätköilykaverini on käynyt Iquitosisa ja Uudenmaan SKP:n piirisihteeri on käynyt Ecuadorin Amazoniassa, joten aika montakin on reissannut turrena Amazoniassa. Ai niin, myös Arman Alizad matkusti sinne (Ecuadoriin).

      Poista
  18. Apua, ihanko oikeasti vaatteet alkoivat homehtumaan? Huh huh. Vaikea kuvitella kun ei tuollasta reissua ole koskaan tehnyt! Minusta tuo perhonen on hieno, mutta noi muurahaiset...

    VastaaPoista
  19. Mielenkiintoista luettavaa alusta loppuun! Olipahan huipennus toi perhonen, en edes tiennyt, että isoimmat on noin isoja. Kaiken kaikkiaan tuollainen reissu on ollut varmasti elämys, minkä muistaa lopun elämäänsä :-)

    Amazonia kiinnosta näiden postaustesi pohjalta entistäkin enemmän. Jään odottamaan juttua makkarajärven pirajoista...

    VastaaPoista
  20. Amazonia vaikuttaa kyllä huikealta. Veikeän näköisiä lintuja (ja perhosia!) siellä näköjään ainakin on. Ehkä olisi sittenkin pitänyt jatkaa niitä biologian opintoja, niin olisi voinut päästä tuonne tutkijaksi.
    Tuo kaiken homehtuminen tropiikissa on kyllä kamalaa, munkin lompakko on homehtunut Costa Ricassa. Ja nahkaiset sandaalit ihan vaan Portugalissa, että sattuuhan sitä lähempänäkin jos tarpeeksi kosteaa vaan on. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep ja täysin optimistina kuvittelin, että se, mikä ei ole kosketuksissa veden kanssa, ei kastu, mutta esimerkiksi kaikki paperit rupeavat muhjaantumaan, esimerkiksi kalliit setelit. Mikään ei kestä viidakossa.

      Poista
  21. Mä olisin pötkinyt pakoon ton perhosen nähtyäni! :D Ihanan näköisiä tipusia, linnuissa on jotain kiehtovaa kyllä. Kaveri oli joskus Amazonilla viikon päivät, sanoi silloin samaa tuosta vaatteiden homehtumisesta. Sitä kosteutta ei varmaan voi edes käsittää, jos ei ole itse käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teki mieli heittää vaatteet pois, mutta kun punkit ja ötöt ja raapivat piikit puissa. Paikalliset liikkuivat ihan shortseissa, mutta minusta ei ole siihen.

      Poista
  22. Huikean kuuloinen paikka! Tuo perhonen oli tosiaan kyllä jo lähestulkoon kammottava kaikessa kookkaudessaan..

    VastaaPoista
  23. Mukava lukea juttuja Amazon-joelta, mutta minkäänlaista hinkua päästä sinne ei ole. En ole tosi travelleri. ;) Eikö myös Rauli Virtanen matkustellut tuolla heti ensimmäisellä Etelä-Amerikan matkallaan.

    VastaaPoista
  24. Mielenkiintoista luettavaa. Ja olipahan perhosella kokoa! Itse olen vähän ötökkä-kammoinen joten luulen, että minulle tuollainen seutu olisi melkoinen painajainen...raatoja syövät muurahaiset, katossa yöpyvä pöllö..huh huh! :D Mutta kuten sanoin, mielenkiintoista näin tekstin välityksellä päästä tuonnekin!

    VastaaPoista
  25. Majoitus näyttää makuuni ankealta mutta upeita lintuja oot onnistunut bongaamaan :)

    VastaaPoista
  26. Meilläkin kävi samoin Costa Rican sademetsissä, että vaatteita ei saanut kuivaksi useaan päivään, ja se haju oli kyllä kammottava! Mielettömiä nämä tarinat Amazonilta, sinne on joku päivä vielä päästävä. Tuota tieteelle tuntematonta taitaa siellä toistaiseksi olla aika reippaasti, kunnes hakkaavat koko metsän alas. No, toivon, ettei niin käy, koska se olisi hyvin monella tapaa aika paska juttu, ja joka tapauksessa yritän selvitä paikalle ennen sitä.

    VastaaPoista
  27. no en ol ekyllä tuon kokoisia ja näköisiä perhosia nähnyt missään. Pelottavahan tuo jo on!

    VastaaPoista
  28. Tropiikin ötökät on kyllä hiukan liian myrkyllisiä ja isokokoisia, mikä vaikuttaa meikäläisen intoon edes ajatella matkustavansa tuonne... Mutta mahtavaa lukea asiantuntevia postauksia linnuista ja luonnosta! :) Explornapon suihku näyttää deluxe-versiolta suihkuista, joissa olen tottunut Himalajalla käymään. :D Siellä onneksi vain kerran on tullut vastaan kämmenen kokoinen hämähäkki, ja sekin juuri vaeluksen lämpimään kohtaan päästyämme - ko. syystä valitsen nykyään matkailuajankohdaksi talven tai niin korkean ilmanalan, ettei jättiötököitä tule vastaan. Amazonilla matkailu kyllä menee siihen sarjaan, että mieluusti siitä luen ja katselen kuvia, mutta pysyttelen itse fyysisesti loitommalla. :D

    VastaaPoista
  29. Kaksi viikkoa. Siinä ajassa ehtii näkemään vaikka mitä. Mutta etkö pelännyt ötököitä? Meillä haaveena Peru. Samalla matkalla olisi mahdollista saada kosketus Amazoniin mutta kannattaako ötökkäkammoisena?

    VastaaPoista